Дълговете на домакинствата намалели два пъти за година

Дълговете на домакинствата намалели два пъти за година

Близо два пъти са намалели дълговете на домакинствата, възложени за събиране през 2014 г.. Това показва проучване, поръчано от асоциацията на дружествата, които се занимават със събиране на дългове.

През миналата година т. нар. колекторските агенции, които членуват в организацията, са обработили задължения на физически лица за 1.431 млрд. лева спрямо 2.6 млрд. лева година по-рано.

Банките и телеком операторите остават основните кредитори, които използват услугите на агенциите за събиране на дългове. Увеличават се небанковите финансови институции и компаниите за битови услуги, които също се обръщат към колекторски агенции.

От асоциацията описват типичния длъжник като мъж на възраст до 30 години, който има ниска финансова култура. Типичният длъжник взима кредит, без да е напълно наясно с условията и не може да управлява парите си.

Същевременно от асоциацията отчитат почти 2.5 пъти ръст на фирмените вземания, които обработват фирмите – от 18.9 млн. лева през 2013 г. до 46.4 млн. лева през 2014 г., като ръстът се обяснява основно с проникването на услугата по събиране на вземания на пазара.

Споделяне

Още от Бизнес