Дали амбициозната британска премиерка се е целила прекалено високо с исканията към ЕС?

Дали амбициозната британска премиерка се е целила прекалено високо с исканията към ЕС?

Британската премиерка Тереза Мей винаги е казвала, че ще бъде амбициозна при преговорите за излизане на Великобритания от ЕС и публикувани този месец документи на правителството показват мащабите на тази амбиция - искайки най-близки връзки, но без цената.

Но Брюксел отхвърли новите британски предложения за бъдещи връзки с ЕС, определяйки ги като "фантазия" и заяви, че те не са нищо повече от "вътрешен британски дебат".

Европейски представители намекнаха, че Великобритания трябва вместо това да се придържа към договорения по-рано график за преговорите за Брекзита.

От гледна точка на Великобритания публикуването на документи за стратегия и обсъждане в продължение на две седмици имаше за цел да отговори на критиките, че е неподготвена за преговорите, както и да ускори преговорния процес, който се движеше бавно през последните 14 месеца. Това беше и шанс за Мей да мобилизира поддръжниците си и да покаже, че все още следва плана за Брекзит, въпреки че авторитетът ѝ беше отслабен след загубата на парламентарното мнозинство на изборите през юни, заяви източник от партията ѝ.

"Искам да бъдем наистина Глобална Великобритания - най-добрият приятел и съсед на нашите европейски партньори, но страна, която се пресяга и отвъд европейските граници", заяви Мей през март след започването на процеса на отделяне от ЕС.

"И това е причината, поради която подготвих ясен и амбициозен план за предстоящите преговори. Това е план за ново дълбоко и специално партньорство между Великобритания и ЕС."
На този фон от миналата седмица насам бяха публикувани три документа, представящи целите на Великобритания. Те излагат британският възглед, че подобно "дълбоко и специално партньорство" не изисква големи промени.

Може би по-изненадваща беше стратегията, изложена в документите за бъдещите отношения, особено отнасящите се до митниците и ролята на Съда на Европейския съюз, смятан от много подкрепящи Брекзит британски депутати от Консервативната партия и извън нея за символ на влиянието на ЕС над Великобритания и за липсата на суверенитет на страната.

Представителят на Европейския парламент по въпросите на Брекзит Ги Верхофстат определи идеите на британското правителство за бъдещ митнически съюз като "фантазия", след като то очерта мерки за временно споразумение без митнически тарифи, целящо да позволи възможно най-свободната търговия със стоки, и предложения за възможно ново търговско партньорство.

"Да бъдете във и и извън митническия съюз и с "невидими граници" е фантазия", заяви той в Туитър.

"Първо трябва да гарантираме правата на гражданите и уреждане на финансовия въпрос", заяви Верхофстат, визирайки правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания и на британците, живеещи в ЕС, както и исканията на ЕС Великобритания да плати значителна "сметка за Брекзит".

"Вътрешен британски дебат"

След като посочи съществуващите според него неясноти относно бъдещите отношения на Великобритания със Съда на Европейския съюз, говорител на Европейската комисия заяви: "Няма да се изненадате, като чуете, че ще се въздържа да се включа във вътрешнобритански дебат относно техните позиции".

Той и други представители на ЕС заявиха, че позицията на Брюксел не се е променила: Великобритания трябва първо да се фокусира върху постигането на напредък по трите основни проблема в началната фаза на преговорите - правата на живеещите извън родината си, границата между Великобритания и Ирландия, която е член на ЕС, и уреждането на финансовия въпрос.

Верхофстат се подигра с коментарите на Доминик Рааб, британският министър по правосъдието и съдилищата, че Великобритания ще трябва да следи "с половин око" решенията на Съда на Европейския съюз, като в същото време гарантира, че Върховният съд в Лондон е способен да оправдае названието си.

"Британското правителство иска да следи "с половин око" решенията на Съда на Европейския съюз. ЕП (Европейският парламент) смята, че Съдът на Европейския съюз трябва да държи и двете си очи отворени, за да защитава правата на гражданите", написа той в Туитър, визирайки позицията на ЕС, че само неговият съд може да гарантира правата на гражданите, живеещи във Великобритания.

Великобритания заявява, че подхожда конструктивно, като прави предложения за начините за започване на дискусии относно бъдещите връзки. Но след като тя публикува седем документа за малко повече от седмица, стана ясно, че Брюксел далеч не е впечатлен.

Общо от 26 юни насам Великобритания публикува 10 документа.

В понеделник, след публикуването на два документа, главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние изброи в Туитър деветте вече публикувани документа на блока, обясняващи позициите на ЕС по въпроси, вариращи от правата на гражданите до уреждането на финансовия въпрос.

"Очаквам с нетърпение да обсъдим тези документи с Великобритания. Те са от първостепенна важност за постигането на напредък относно правата на гражданите, уреждането на сметките и Ирландия", заяви той.

Предупреждение

В някои области - а именно уреждането на финасовия въпрос, ролята на Съда на Европейския съюз и бъдещите търговски и митнически спогодби - различията във възгледите подсказват, че предстоящите следващата седмица преговори между Барние и Дейвид Давис, британския министър по въпросите на Брекзита, ще бъдат трудни. И двете страни не са си поставили високи цели за напредък.

Но това може да се окаже от полза за някои хора от Консервативната партия, която отдавна е убежище за евроскептици.

"Колкото повече хора виждат как ЕС полива със студена вода и хвърля на боклука бритнските идеи, на толкова повече хора ще им писне", каза източник от Консервативната партия.

"Британците могат да критикуват собствената си страна, но когато някой друг го прави, преминават в боен режим".

По БТА

Споделяне

Още от Европа