Дали Пеевски се охранява от държавата се оказа класифицирана информация

Дали Пеевски се охранява от държавата се оказа класифицирана информация

Информацията дали депутатът от ДПС Делян Пеевски все още ползва охрана от Националната служба "Охрана" (НСО) е държавна тайна. Това съобщи “Дневник“ в събота, позовавайки се на отговор на службата, получен по Закона за достъп до обществена информация.

Скандалният народен представител и неуспял шеф на ДАНС, който не се е появявал в парламента от 19 февруари, получи правото на държавни гардове през февруари тази година.  Държавна охрана му бе поставена след като бе съобщено, че е регистрирана заплаха за живота му. Той има и частна охрана. Информацията за заплаха се появила по време на досъдебното производство за опита за убийство на бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, обяви през февруари главният секретар на МВР Георги Костов.

От отговора на НСО, който “Дневник“ цитира се разбира, че решенията на комисията, с която се определя дали някой да получи охрана от службата или не, са класифицирана информация

НСО не отговарят и на въпроса кой поема разходите, ако охраняваното лице пътува в чужбина

Това също е класифицирана информация, защото не може да се разкриват данни, които ще разкрият информация за оперативна работа.

През април министър-председателят Бойко Борисов заяви в телевизионно интервю: “Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка". След като от февруари депутатът от ДПС не се е появявал публично, се знае, че за кратко е бил на рождения ден на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на 29 март, но не присъства на Деветата национална конференция на ДПС на 23 април. Колегите му от ДПС в парламента най-често отговарят "тук е" или "не знам" на въпроса "Къде е Пеевски". Според най-разпространената неофициална информация той се мести към Дубай, където изнасял и част от бизнеса си.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?