Дамаск е готов да преговаря със сирийските кюрди за автономия

Дамаск е готов да преговаря със сирийските кюрди за автономия

Сирийското правителство е готово да преговаря с кюрдите за исканата от тях автономия в Сирия, заяви външният министър Уалид Муалем, възприемайки помирителен тон на фона на растящото военно напрежение със сирийските бунтовници в Източна Сирия, предаде Ройтерс.

Муалем каза, че правителството може да обсъди кюрдското искане, след като бъде разгромена "Ислямска държава", съобщи агенция САНА, като цитира негово интервю за "Раша тудей".

Сирийските кюрдски Сили за защита на народа контролират територия в Северна Сирия, където главната кюрдска политическа формация - Партия за демократично единство, и съюзниците ѝ установиха автономия още от началото на войната в Сирия през 2011 г.

Сирийските кюрди казват, че целта им е да опазят тази автономия като част от децентрализирана Сирия и не смятат да последват кюрдите в Ирак, които гласуваха вчера в референдум за независимост.

Муалем потвърди, че сирийското правителство отхвърля референдума и подкрепя единството на Ирак, и отбеляза, че кюрдите в Сирия "искат автономия в рамките на Сирийската арабска република".

Властите в кюрдските райони в Северна Сирия произведоха избори миналата седмица за лидери на общността - първия етап от трифазен процес, който ще завърши през януари с избиране на парламент.

Силите за защита на народа са основен партньор на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Източна и Северна Сирия. Те воюват срещу джихадистите в състава на съюза Сирийски демократични сили, но за разлика от тях се стремят да избягват конфронтация с Дамаск, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?