Дамаск е приел сериозно предупреждението на САЩ да не извършва нова химическа атака

Дамаск е приел сериозно предупреждението на САЩ да не извършва нова химическа атака

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви, че правителството на Сирия е приело сериозно предупреждението на Вашингтон да не извършва нова химическа атака, предаде Асошиейтед прес.

Матис отбеляза, че не е имало такава атака откакто Белият дом направи изненадващото си изявление в понеделник вечерта, в което заплаши правителството на Башар Асад, че ще плати "тежка цена", ако използва химически оръжия.

САЩ заявяват, че са забелязали активни подготвителни дейности за употреба на такива оръжия в сирийската военновъздушна база Шайрат. Матис не посочи какво конкретно е предизвикало безпокойството на САЩ, че такава атака ще се извърши скоро. Той каза, че президентът Доналд Тръмп е показал "колко сериозно сме ги приели".

На въпрос дали е забелязана друга подобна дейност Матис каза на пътуващите с него за министерска среща на НАТО в Брюксел журналисти: "Мисля, че химическата програма на Асад обхваща много повече от едно летище."

В понеделник вечерта САЩ заявиха, че са готови да отвърнат на нова химическа атака, както вече направиха след предполагаемата химическа атака в сирийския град Хан Шейхун в началото на април, в която бяха убити 88 души, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?