Дамаск няма да приеме мирен преход, от който е изключен Башар Асад

Сирийското правителство няма да приеме никакъв план за мирен преход в Сирия, който изключва президента Башар Асад, заяви сирийският външен министър Уалид Муалем в интервю за Асошиейтед прес.

Той заяви това в кулоарите на Общото събрание на ООН, ден след като Съветът за сигурност одобри резолюция, задължаваща Сирия да изпълни международния план за унищожаване на химическите ѝ оръжия. В резолюцията освен това се подкрепят споразуменията, постигнати на Женевската конференция през юни 2012 г., в която участва сирийското правителство и опозицията. Форумът завърши в призив за създаване в Сирия на преходно правителство.

Сирийската опозиция многократно е заявявала, че няма да участва в преходно правителство, в което влиза и Асад.

Най-новото изявление на Муалем може да означава провал на втората Женевска конференция, предвидена за ноември, отбелязва Асошиейтед прес.

"За сирийския народ Башар Асад е законно избран президент с мандат до средата на 2014 г., когато са следващите президентски избори", каза сирийският външен министър и добави, че на тези избори могат да се явят и други кандидати. Муалем подчерта,  че единствено сирийският народ може да избира кой да е негов президент, а и чужди правителства, не и опозицията, базирана в чужбина.

Сирийският първи дипломат отново повтори становището на неговото правителство, че сирийската армия се бие с терористични елементи, свързани с Ал Каида, подкрепяни от съседни страни като Турция и Йордания и от други арабски страни като Саудитска Арабия и Катар.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?