Според сирийски генерал-дезертьор

Дамаск прехвърля химически оръжия, готвейки се за голяма офанзива

Израел обяви, че няма да позволи сирийски химически оръжия да попаднат в ръцете на Хизбула

Дамаск прехвърля химически оръжия, готвейки се за голяма офанзива

Силите на режима в Дамаск прехвърлят химически оръжия в гарнизони из цялата страна, за да ги използват евентуално в нова военна офанзива, отмъщавайки за убийството на четирима най-високопоставени представители на силите за сигурност в сряда. Това твърди висш сирийски военен, дезертирал от армията на президента Башар Асад.

"Режимът започна да премества химическия си арсенал и да го преразпределя из страната, за да се подготви да го използва," съобщи в интервю за Ройтерс генерал Мустафа Шейх, позовавайки се на разузнавателни сведения, събрани неотдавна от бунтовниците.

Шейх е шеф на Висшия военен съвет на Свободната сирийска армия - орган, създаден с цел да гарантира единството на всички въоръжени сили на опозицията на сирийска територия.

"Те прехвърлят (химическите оръжия) от складовете до нови локации," каза той в селцето Хаджъпаша в южна Турция, близо до границата със Сирия.

Шейх, който избяга от поста си в северното командване на армията на Асад през януари, заяви, че през следващите дни ще станем свидетели на засилен артилерийски обстрел на сунитските бастиони в Дамаск и Алепо. Но предприемането на по-мащабна и кървава армейска офанзива ще предизвика интензивни ответни удари на преобладаващо сунитските бунтовници, добави той.

"В следващата фаза ще видим безпрецедентни кръвопролития и режимът ще прибегне към неконвенционални оръжия. Всяко действие ще предизвиква още по-голямо противодействие," подчерта генералът.

"Асад иска да изпепели страната. Този диктаторски и сектантски режим няма да падне, без да хвърли всичко в море от кръв," заяви Шейх.

Генералът призна, че успехът на атентата в Дамаск, при който загинаха четирима приближени на Асад, включително неговият шурей, министърът на отбраната и шефът на разузнаването, го е изненадал, макар че преди повече от месец е научил от бунтовници, че подготвят свръхсекретна операция срещу вътрешния кръг на президента.

По думите му атентатът е бил плод на опит, почерпен по време на 16-месечния конфликт, а не е бил резултат на доставката на нови оръжия от чужбина. Извършителят на нападението срещу централата на Службата за национална сигурност е бил "някой, който е работел за представител по върховете.

Свободната сирийска армия присъства във всеки ъгъл на държавата," отбеляза той, отказвайки да даде повече подробности.

Шейх заяви, че устремът, който са набрали бунтовниците, засилва вълната на дезертьорство от армията. Според него до момента са избягали  най-малко 100 000 войници от 320-хилядните въоръжени сили на режима - почти двойно повече, отколкото допреди няколко месеца.

САЩ наблюдават внимателно арсенала с химически оръжия на Сирия и "се консултират активно" със съседите на Дамаск, за да подчертаят загрижеността си за безопасността на тези оръжия и за отговорността на сирийското правителство да я гарантира, съобщи Белият дом.

"Вярваме, че химическите оръжейни запаси на Сирия остават под контрола на сирийското правителство," каза говорителят на Белия дом Томи Вайътър, цитиран от Ройтерс.

Израел няма да позволи сирийски химически оръжия да попаднат в ръцете на радикални ислямистки групировки като Хизбула, заяви в неделя министърът на отбраната Ехуд Барак, цитиран от ДПА.

"Израел няма да допусне прехвърляне на интелигентни оръжия" към подкрепяното от Иран радикално шиитско движение в Ливан, заяви той пред журналисти във военна база край Тел Авив.

На въпрос за предишно негово изявление, че на израелската армия е наредено да се подготви за сценарий с операция на сирийска територия, за да обезопаси оръжията, той отговори: "Не би било правилно да кажа тук кога ще действаме, ако изобщо ще действаме, и как ще действаме".

Късно в петък Барак заяви, че е наредил на армията да се готви за възможна военна намеса в Сирия, припомня ДПА. "Наредих на армията да се готви за ситуация, при която ще се наложи да обмислим извършване на операция", каза той пред Канал 2 на израелската телевизия .

Израел се опасява, че ако режимът на сирийския президент Башар Асад падне, въоръжени групи може да разграбят запасите от оръжия и тези оръжия да стигнат до негови врагове в региона, като Хизбула, която се е зарекла да го унищожат и чиито радикални лидери може да имат по-малко скрупули да ги използват, отколкото лидер като Асад, посочва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?