Дамбовците атакуват в Страсбург закона за отнемане на престъпно имущество

Братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците, подадоха жалба пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу Закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин. Двамата бизнесмени и техните близки се жалват и за извършения срещу тях в началото на годината арест.

Пламен и Йордан Стоянови, за които се счита, че стоят на входа и изхода на "Кремиковци" и са замесени в източването на комбината, бяха задържани на 10 февруари т.г. при операция "Октопод". Малко след това обаче бяха пуснати поради липса на доказателства. Въпреки това запорът върху тяхното имущество все още е в сила.

В жалбата се изтъква, че законът за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, въвежда процедури, които противоречат на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Софийският градски съд наложи запор на имущество за 32 млн. лева, основната част от което е собственост на фирмата "Екометал Инженеринг", притежавана от Пламен Стоянов.

Решението е атакувано пред Софийския апелативен съд, който още не се е произнесъл.

В жалбата до съда в Страсбург, с която Mediapool разполага, се казва, че наложените обезпечителни мерки на практика блокират дейността на търговските дружества за неограничено време.

"Изключителните загуби, които се понасят от дружествата, увеличават риска от фалит, който е гражданскоправната "смърт” на търговското дружество", се казва в документа. Жалбоподателите искат приоритетно разглеждане на техния казус, защото съществува възможност фирмите им да фалират до произнасянето на съда в Страсбург и по този начин те няма да могат да реализират правата си.

Пламен и Йордан Стоянови се оплакват в своята жалба и за неправомерни действия на полицията по време на ареста им през февруари тази година. Те посочват, че са били задържани за 24 часа без да има издадена полицейска заповед за това. При обиските в домовете им не е представена съответната съдебна заповед, а полицаите така и не са им обяснили за какво са нахълтали с маски и тежко въоръжение в техните къщи още преди зазоряване.

МВР прави тази операция в опит да докаже, че Дамбовците източват комбината "Кремиковци" от 1997 г. и са част от "Октопода", ръководен, според властите, от "лоялния гражданин" и бивш служител на ДАНС Алексей Петров.

В жалбата са описани редица реплики на "20-30 въоръжени маскирани мъже", които са извършили арестите. Пламен Стоянов пише, че на въпросите му кои са, както и на исканията му да покажат служебните си карти и заповед за претърсване и изземване, получил отговор: "Недей да знаеш много! Сега ще видиш к`во ще става!”.

В протоколите от обиските в домовете на братята и техните фирми не е било отбелязвано какво точно се взима. Аргументът бил, че "Няма време за това". Покрай липсата на време от дома на Йордан Стоянов са взети 700 грама златни бижута на жена му, негов ланец от 200 грама и часовника му. Те не са записани в протоколите и той твърди, че са изчезнали. Конфискувани са още телефоните на сина му, както и два MP3 -плеъра.

В протоколите обаче пише, че са иззети "папка с документи" и "джоб с документи". В жалбата се казва, че децата на двете семейства са изключително травмирани от видяното. Йордан Стоянов твърди, че е оставен над 2 часа гол и с белезници в къщата.

Според показанията на Антония Иванова – съпругата на Йордан Стоянов – синът им е бил накаран да ляга на земята. Двама маскирани мъже с автомати са нахълтали на третия етаж, където са били тя и децата, а единият ѝ казал: "Полиция, бе, споко!”

В жалбата, подготвена от адвокат Михаил Екимджиев, се посочва, че законът за отнемане на имущество от престъпна дейност допуска налагане на обезпечения и конфискация дори без съдът да е преценил, че има извършено престъпление.

Атакува се още възможността да се отнема или запорира имущество, придобито през последните 25 години без значение за какъв период се счита, че е извършено престъплението.

В жалбата се атакува и възможността имуществото да остане запорирано за неопределено време по преценка на съда или разследващия орган.

Лицата, засегнати от тези мерки, нямат възможност да се разпореждат с него до влизане в сила на осъдителната присъда или до изтичане на абсолютната погасителна давност за съответното престъпление. Така се налагат драстични ограничения на правото на собственост на широк кръг лица само на базата на подозрение за извършено престъпление, без да са налице процедурните гаранции за виновност, които дава осъдителната присъда", се казва в жалбата.

Братя Стоянови са най-големите вносители на скрап за преработка в "Кремиковци", а също така са износители на шлака от него. Те са собственици на големи терени от "Кремиковци", които, според неофициална информация, са получили в замяна на дългове, които заводът им дължал. Твърденията са, че Дамбовците са наследили печелившия бизнес с табаните на "Кремиковци" от Алексей Петров.

До момента единствената санкция спрямо Дамбовците е глоба от 3 хиляди лева, наложена от РИОСВ – София и тя е за отглеждането на диви екзотични животни без лиценз. Става дума за тигри и ягуар, отглеждани в частен заоопарк, който си е организирал Малкия Дамбовец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?