Данъчен експерт и шампион по културизъм оглавява НАП

Шеф от кабинета "Орешарски" поема митниците

Новите директори на Агенция Митници и НАП Павел Тонев и Румен Спецов (отляво надясно). Снимка: БГНЕС

Ключови рокади по върховете на основните приходни агенции на държавата - НАП и Агенция "Митници", направи в петък служебното правителство.

Уволнена бе шефката на Националната агенция за приходите Галя Димитрова заради "системно неизпълнение на служебните задължения", а на нейното място бе назначен Румен Спецов. През последните години той е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство, но е много по-известен с успешната си кариера на културист и експерт по здравословно хранене.

Рокада бе направена и в ръководството на Агенция "Митници". На мястото на досегашния директор Георги Костов застана бившият директор на институцията по време на кабинета "Орешарски" Павел Тонев. Мотивът за рокадата на финансовия министър Асен Василев са "ниски стандарти на качеството на работа".

"Несправяне с работата"

Шефката на НАП е сменена с решение на Министерски съвет, което е взето неприсъствено. През последните години бившият премиер Бойко Борисов редовно хвалеше НАП и митниците с "висока събираемост" и "рекорден спад на контрабандата на цигари", но в същото време агенциите се вихреха скандали.

НАП предизвика силно обществено недоволство, след като през лятото на 2019 г. допусна кибератака срещу себе си, в резултат на което в интернет изтекоха личните данни на около 5 милиона българи. Тогава, в разгара на скандала, Галя Димитрова отказа да прекрати отпуска си и така и не бе сменена от правителството.

Данъчната агенция предизвика и сериозно недоволство сред малкия и средния бизнес заради спорната наредба за касовите апарати, както и подозренията, че тя се използва като бухалка срещу определени фирми, а други пази от проверки и ревизии. НАП досега отказваше, въпреки окончателно съдебно решение, да разкрие ревизионните актове на "ЛУКойл" от 2016 и 2017 г., за които има подозрения, че са установили стотици милиони лева неплатени данъци.

При обявяване на рокадата министър Асен Василев се мотивира, че ревизионните актове на НАП се потвърждават едва на 60% от съдебните инстанции (досега НАП обявяваше много по-висок процент, б. р.). Василев определи и като много ниска събираемостта на допълнително разкритите приходи след ревизии. В последните години стратегията на НАП бе да намали ревизиите за сметка на предварителния контрол и доброволното изпълнение.

Новият началник

Новият началник на приходната агенция е представен от Министерския съвет като висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност.

Той е завършил Стопанската академия в Свищов със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност".

В периода 2009 г. – 2015 г. Румен Спецов е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич.

Спецов е многократен шампион по културизъм - вицерепубликански шампион през 2009, 2014 и 2015 г. и републикански шампион за ветерани през 2014 и 2015 г.

Новият стар директор на митниците

Павел Тонев е новият директор на Агенция "Митници". Досегашният шеф на агенцията Георги Костов, бивш главен секретар на МВР, е освободен от поста. "Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция "Митници" не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет", заяви Асен Василев.

Служебният финансов министър изтъкна, че Павел Тонев има над 20-годишен опит в Агенция "Митници". Той беше ръководител на агенцията по времето на кабинета "Орешарски".

ГЕРБ: Назначенията са скандални

Часове след обявяването на рокадите по върховете на приходните агенции ГЕРБ обяви на пресконференция, че назначенията са "скандални".

Целта на служебния кабинет на Румен Радев била "онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в управлението на държавата", каза бившият депутат от партията Тома Биков. Той отправи намеци, че назначенията били свързани с "новия коалиционен партньор" от Дубай, който взел над 3% на последните избори (очевидно визирайки политическата формация на бизнесмена Васил Божков, б. р.). Биков обаче не представи никакви доказателства за твърденията си, които дори не бяха изречени в прав текст.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев заяви, че оттегля подадената си ръка към приемника си Асен Василев, защото новият финансов министър станал "маша за постигане на целите на други хора".

"През последните 24 часа, без анализ и експертиза, бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции - на НАП и на митниците. Това е кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до големи напрежения в двете системи. Това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет", заяви Ананиев.

"Поемам ангажимент до края на работата на служебния кабинет да наблюдаваме изпълнението на приходите и тогава ще решим правилно или неправилно са постъпили с тези политически уволнения. Ако приходите намалеят, ще трябва да се тегли нов дълг. Това означава, че влизаме в дългова спирала, въпросът дали отговаряме на критериите за еврото също е под въпрос", заяви още Кирил Ананиев.

Той каза още, че в качеството си на служебен финансов министър в предишния кабинет на Румен Радев през 2017 г. е бил подложен на натиск от страна на държавния глава да смени директора на НАП. Това била "тема номер 1" в отношенията му с президента тогава, но устоял на натиска.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?