Шефът на държавната газова компания изненадващо уволнен

Данъчен от Видин ще променя визията за развитието на "Булгаргаз"

Министър Йовчев не знае да има връзка между отстраняването на Гогов и разследването срещу Бисеров

Димитър Гогов е разбрал последен за увлонението си.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов е бил сменен изненадващо на 31 октомври с решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е държавната газова компания. Гогов, който заема този пост от януари 2007 г., е научил за уволнението си от внесеното заявление в Агенцията по вписванията.
На 1 ноември с решение на борда на директорите за нов изпълнителен директор на "Булгаргаз" е избран бившият регионален директор на Националната агенция по приходите (НАП) във Видин Шишман Чаушев.

Първоначално Министерството на икономиката и енергетиката отказваше да коментира новината, но след това от пресцентъра обясниха, че решението е "свързано с промяна на визията за развитие на дружеството".

Реалните причини за рокадата на едно от ключовите енергийни дружества остават неизвестни.

Случайно или не, решението за уволнението на Гогов е взето в деня, когато също толкова изненадващо в София пристигна председателят на "Газпром" Алексей Милер и с церемониалната "първа заварка" бе даден старт за изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия. Милер води преговори в Министерския съвет с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в резултат на които бяха подписани два протокола между "Газпром" и БЕХ за "Южен поток".

Поради тежкото си финансово положение БЕХ ще участва в проекта със заем от 625 млн. евро, предоставени от "Газпром". Самият "Булгаргаз" е в незавидно финансово състояние, най-вече заради неполучени вземания и натрупа просрочени задължения от топлофикациите и най-вече от "Топлофикация-София" – общо около 200 млн. лв. Столичното отоплително дружество дължи и около 360 млн. лв. на БЕХ.

През септември към БЕХ бяха прехвърлени 129 млн. лв. задължения на "Топлофикация – София".

"Булгаргаз", което е изцяло държавно дружество, е част от структурата на енергийния холдинг и е единствен за територията на България обществен доставчик на природен газ.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов коментира пред БНР, че научава за освобождаването на Димитър Гогов от медиите и коментира тежкото състояние на енергийните дружества.

"Положението е трудно. Заварихме в изключително тежка ситуация целия енергиен отрасъл и, въпреки неимоверните усилия, движението, определено може да се каже, че има движение плюс, но това изисква време. Защо БЕХ е взел това решение, това не знам. Тепърва аз имам правото да поискам обяснение, но за снемането на господин Гогов разбрах от медиите. Ръководителите на дружеството, които са в състава на БЕХ, те са номенклатура на Управителния съвет на БЕХ. Вярваме, че ще светим и ще е топло на българските хора".

От БЕХ засега отказват обяснения за смяната на Гогов и обещават такива по-нататък.

Потърсен за коментар, Димитър Гогов уточни пред различни медии в петък, че в Търговския регистър е подадено заявление за смяната му, но допълни, че няма представа какви са причините и никой не го е информирал за тях.

Гогов започва работа в "Булгаргаз през 1999 г., когато постъпва като специалист в отдел "Продажби и събиране на вземанията". Става началник на отдела. От 2005 г. оглавява управление "Икономическо" в дружеството. От 2007 г. е изпълнителен директор на компанията, а в един период е и член на директорския съвет на БЕХ.

Гогов не би трябвало да е изненадан от уволнението, след като през юни тази година новото правителство на БСП и ДПС освободи целия директорски борд на БЕХ. В момента вървят слухове, че скоро с поста си ще се раздели и назначеният от новата власт шеф на БЕХ Георги Христозов. Малко след встъпването му длъжност се разбра, че срещу него има сигнал, че като лице, осъждано за валутни престъпления, макар и реабилитиран, той има нерегламентиран и недопустим допуск до секретна информация в енергетиката.

Въпреки това до момента Христозов е непоклатим, но се твърди, че може да бъде освободен след като зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров, който бил един от политическите му покровители, се оттегли от всички постове и се оказа разследван за пране на пари и данъчни престъпления. Няма никакви публични доказателства за връзката между двамата, но поради липса на ясни и категорични обяснения за редица необясними събития, рокади и назначения, медиите се опитват гадаят за какво става дума.

Междувременно министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че не знае да има връзка между отстраняването на Гогов и разследването срещу Христо Бисеров.

"Въобще не разполагам с такава информация. Не знам кой ги прави тези причинно-следствени връзки. Възможно е в една такава ситуация да се появяват всякакви хипотези, но нека наистина разумно да оценяваме всяка една от тези хипотези", призова Йовчев в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес