Данъчен уговорил 1,5 млн. лв. подкуп, за да разсрочи дългове на “Кремиковци”

Данъчен уговорил 1,5 млн. лв. подкуп, за да разсрочи дългове на “Кремиковци”

Данъчен служител, който трябвало да получи огромен подкуп от 1,5 млн. лева, е бил заловен във вторник от полицията в момента, когато вземал първата вноска от 135 хил. лв. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков в сряда.

Служителят Александър Ангелов (36 г.) работел в териториалното данъчно подразделение “Витоша” в столицата и бил на най-ниското ниво в данъчната йерархия, според обяснението на директора на Националната агенция за приходите Мария Мургина. Срещу сумата от 1,5 млн. лв. той трябвало да съдейства да бъдат разсрочени данъчните задължения на едър бизнесмен, чиито сметки били запорирани. Според БТА в случая ставало дума за бизнесмена Валентин Захариев, бивш мажоритарен собственик на “Кремиковци”, а задълженията в размер на около 20 млн. лв. били на комбината, а в блокираните сметки се намирали около 29 млн. лв.

Компанията на Захариев “Финметалс”, която бе мажоритарен собственик на “Кремиковци”, бе купена в края на миналата година от индийската компания “Глобал стийл” на Прамот Митал, брат на стоманения магнат Лакшми Митал.      

Според полицията данъчният служител Ангелов е бил убеден да получи сумата на части и бил заловен в момента, когато му се връчвало куфарчето с вноската от 135 хил. лв. В схемата участвал и бизнесмен, познат на данъчния, чието име не се споменава от полицията. Заедно със служителя е арестуван и синът на бизнесмена, който бил посредник в аферата.

От пресцентъра на МВР разпространиха и фотокадри от операцията на антимафиотите, включително и снимки на куфарчето с пачките. 

На 29 юни Валентин Захариев бе обявен от Националната агенция за приходите за данъкоплатец на годината като физическо лице. Награди като данъкоплатци “отличници” получиха също синът му Кирил Захариев и адвокатът Тодор Батков.

Дарик радио обаче даде малко по-различна версия на случая, като се позовава на източници от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. Според тази версия бизнесменът със задълженията сам е потърсил контакт с данъчния чрез адвоката си, с искането да бъдат заличени борчовете му към държавата, които са били в размер на няколко милиона лева. Вероятно в хода на “преговорите” е била уговорена и сумата от 1,5 млн. лева.

Сделката с връчването на белязаните пари се разиграла в кафенето на магазин “Рамстор” в София, където данъчният бил арестуван, обясниха още от МВР.

Наблюдаващ прокурор по случая е Станимир Димитров от Софийската градска прокуратура.

Сигналът за искания подкуп е бил подаден в МВР от Министерството на финансите преди повече от месец. То пък било алармирано от Националната агенция за приходите (НАП).

Задържаният служител ще бъде уволнен незабавно, каза директорът на НАП Мария Мургина. Според думите ѝ арестуваният данъчен е щял да приеме подкуп за дейност, която била в рамките на служебните му задължения – а именно да предложи в доклад предложение за разсрочване на дългове.

Дирекция "Инспекторат и контрол по сигурността" в НАП провеждат вътрешно разследване по случая. Ще бъдат прегледани всички случаи от последната една година, които дават повод за подозрения за корупция.

"Към работещите в НАП, които злоупотребяват с доверието, което обществото ни е гласувало, и изнудват наши клиенти, ще се подхожда с цялата строгост на закона", каза директорът на агенцията Мария Мургина.

От НАП очакват всеки техен клиент, който разполага с информация за прояви на корупция, да съобщи за това на денонощната телефонна линия за сигнали за корупция - 02 811 77 55.

До две седмици прокуратурата ще внесе в съда обвинителния акт срещу Ангелов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?