Данъчна отсрочка за фирмите до 30 юни

Държавните служители остават без пари за представително облекло

Менда Стоянова

Ще има данъчна отсрочка за бизнеса до 30 юни, като тя ще се отнася за данъка върху печалбата. Няма промяна по отношение на внасянето на ДДС. 

Това става ясно от внесени в Народното събрание предложения от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). В 18 ч. изтече срокът за внасяне на текстове между първо и второ четене на законопроекта за извънредното положение.

Срокът за внасяне на изравнителния данък върху печалбата за 2019 г. се измества от 31 март на 30 юни, става ясно от текстовете. Крайният срок за годишните финансови отчети също се измества за 30 юни. Авансовите вноски пък ще се правят съобразно декларираните от фирмите финансови резултати за 2018 г.

Промените важат също за едноличните търговци и земеделските стопани.

Това означава, че до 30 юни в държавния бюджет ще влизат по-слаби постъпления от корпоративния данък, само по линия на авансовите вноски.

Отстъпката от 5%, която се полага на гражданите при предсрочно внасяне на данък сгради за цялата година до 30 април, се удължава също до 30 юни, става ясно още от промените.

За времето на обявеното извънредно положение, чиито срок в момента е 13 април, се спира образуването на нови изпълнителни дела от страна на Националната агенция за приходите (НАП). Това означава, че няма да се обявяват нови вещи и имоти за публична продан, няма да се налагат нови запори и т. н., освен ако това не се налага от от особено важни държавни интереси. Давностните срокове също спират да текат.

Иззетият от Агенция „Митници” етилов алкохол пък ще може да се предоставя безплатно на болници, БЧИ, социални домове и др. за дезинфекция, гласят още предложенията на Менда Стоянова. 

Текстовете целят и да освободят от акциз спирта, който се освобождава от Държавния резерв. 

Предвижда се още през 2020 г. да не се изплащат средства за представително облекло на държавните и другите служители в изпълнителната власт, което значи, че заплатите им вероятно ще намалеят.

Срокът за изготвяне на средносрочната макроикономическа прогноза, която се публикува от Министерството на финансите до 30 април всяка година, се удължава до 31 октомври.

До 13 април се спира обявяването на нови обществени поръчки, освен в особено важни случаи, гласят още промените.

Те се очаква да бъдат разгледани в четвъртък от водещата по законопроекта правна комисия, а в петък да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес