Данъчната отстъпка при онлайн декларациите е напът да отпадне

Данъчната отстъпка при онлайн декларациите е напът да отпадне

От догодина най-вероятно няма да се предоставя 5-процентната отстъпка върху данъците на физическите лица при онлайн деклариране на доходите им. Това е едно от предложенията в данъчния пакет за 2018 г., който бе одобрен от бюджетната комисия в сряда.

В момента при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се ползва отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне от последните три месеца на предходната година, но не повече от 1000 лв.

По данни на Министерството на финансите мярката ще спести на бюджета 1.2 млн. лв. през 2018 г. Според Менда Стоянова е време отстъпката да отпадне, защото и без това много от декларациите вече се подават електронно.

Междувременно, от 1 януари 2018 г. влиза в сила и приетото вече задължение всички фирми да подават годишната си декларация за данък "печалба" само по електронен път.

Срокът на подаване на справката, която се предоставя от фирмите, за изплатените от тях през годината доходи на физически лица, се свива и вместо до 30 април ще бъде до края на месец февруари, предвиждат още промените.

Дава се и възможност гражданите да обявяват в годишната си декларация и придобитите през годината необлагаеми доходи, например от социални помощи, продажба на имот или друго, а също и полученото имущество по наследство, завет или дарение или на базата на възстановено право на собственост. В момента, дори да иска, гражданинът не може да обяви необлагаемите си доходи, като това става само по време на проверка или ревизия.

Чрез промените в данъчните закони финансовият министър Владислав Горанов за трети път ще опита да свали тавана на кешовите плащания от 10 000 лв. на 5000 лв., гласят още от промените. Първия път беше по време на втория кабинет на ГЕРБ, а втория път бе в самото начало на третия мандат на Бойко Борисов, когато обаче мярката отново не събра парламентарна подкрепа и таванът остана 10 000 лв., макар че МФ бе предложило график, по който той да падне на 1000 лв. до няколко години. Сега се предлага единствено свиване до границата от 5000 лв., но не е ясно дали и този път предложението ще мине.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?