Данъчни и МВР в мащабна акция срещу нелегални таксита в Пловдив

Данъчни и МВР в мащабна акция срещу нелегални таксита в Пловдив

Данъчни и икономическа полиция са провели мащабна операция за укриване на обороти от  таксиметрови компании в Пловдив в сряда, като разпитите са продължили цяла нощ, съобщи МВР.

Арестуван е собственик на таксиметрова фирма. Задържана е и счетоводителка. Очакват се още арести.По-късно в четвъртък ще бъде дадена повече информация за акцията.

Тя е по сигнал за кухи фирми, извършващи таксиметрови превози, които по документи се водят на името на безимотни или социално слаби хора.

"Едно такси генерира оборот между 2000 - 3000 лева на месец. За да не надхвърлят 50 000 лева и да не плащат ДДС, регистрират шофьорите на 4-часов трудов договор, или въобще са без договор. При три регистрирани коли на 9-тия месец по лицензия те трябва да платят ДДС, но не го плащат. Говорим за укриване на данъци в особено големи размери", заяви Ивайло Желевпред Нова телевизия.

Той е собственик на таксиметрова компания. Според него, за да не отчитат реалните обороти, в колите на част от фирмите се използват т.нар. касови апарати близнаци, които към данъчните подават по-малко суми.

Проверяваната компания имала сключени договори с над 100 таксиметрови шофьори. Полицията е привикала половината от тяхза разпит.

Към момента се знае за арестуван собственик на една от таксиметровите компании в Пловдив.

Фирмата, която е водила счетоводството на арестувания собственик на таксиметрова компания, се намира в сградата на Регионалната автомобилна инспекция. Оттам криминалистите са иззели документи, а счетоводителката ебила отведена в Икономическа полицияза разпит.

Очаква се в четвъртък полицията и прокуратурата ще оповестят подробности за акцията.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?