Данъчни облекчения за бизнеса, ако обучава кадрите си във ВУЗ

Бизнесът да ползва данъчни облекчения, ако повишава квалификацията на служителите си чрез специализирани курсове в държавните професионални гимназии или университети, предлагат от БСП, стана още ясно в събота след заседанието на Висшия съвет (ВС) на партията.

Идеята е залегнала в социално-икономическата програма на левицата, която бе одобрена от ВС.

Според предложението сумата, които работодателите плащат, за да могат служителите им да посещават курсове във ВУЗ или професионалните гимназии, ще се смятат за дарение. Освен това на основата на бизнесзаявка фирмите ще имат възможност сами да “поръчват” курсовете в зависимост от своите нужди.

По този начин бизнесът ще получи данъчни преференции и ще има стимул да инвестира както в професионалната квалификация на кадрите си, така и в образователната система, смятат от левицата.

И в момента някои университетите предлагат подобни курсове, но дали заради съмнения в качеството на обучение или поради ограничения избор, много малко компании се възползват от тази услуга.

Членове на партията обясниха пред Mediapool, че предложението за данъчни облекчения вече се обсъжда с Министерството на финансите.

Левицата предлага да бъдат създадени и защитени училища, които да не могат да бъдат закривани, въпреки че по закон би трябвало да бъдат затворени. Това са учебни заведения предимно в отдалечени селски райони, където се учат само няколко маломерни паралелки, но ако бъдат закрити, в региона няма средищно училище, в което да бъдат пренасочени децата.

В момента са изготвя и списък с такива училища, който трябва да бъде готов до края на годината.

БСП предлага и на всеки лев, който бизнесът дава за наука, държавата да плаща допълнително по 0.5 лева. Така според партията средствата за наука у нас ще стигнат до 3% от БВП.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?