Проверка на Агенцията за държавна финансова показа

Данъчни от Столична община отклонили над 5.1 млн. лв.

Средствата са изчезнали за 3 години и половина, материалите отиват в прокуратурата

Данъчни от Столична община отклонили над 5.1 млн. лв.

Над 5.14 млн. лв. са отклонили данъчни от отдела "Местни данъци и такси - Лозенец" към Столичната община. Сумата е изчезнала за периода ноември 2009 г. - май 2013 г. или за три години и половина. Злоупотребата е засечена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), показва отчетът на ведомството за работата му през четвъртото тримесечие на 2014 г. Инспекторите са проверили законосъобразността при събирането, отчитането, остчетоводяването и контрола на приходите от местни данъци и такси.

Отклонената сума не е възстановена. Агенцията е съставила 5 акта за начет, а резултатите от проверката ще бъдат изпратени на прокуратурата, обясниха от АДФИ.

От Столичната община припомниха, че те са поискали проверката на финансовата инспекция, след като в средата на 2013 г. е установено, че служителка на районната данъчна служба е отклонила 621 000 от постъпленията от данъци и такси. В схемата са участвали още шестима служители на отдела. Всички те, както и и уличената в присвояване са уволнени. Общината е завела дела срещу извършителите.

Злоупотребите в данъчния отдел на Столичната община са и най-големите, открити от инспекторите през последното тримесечие на миналата година. Общо финансовите вреди, засечени от АДФИ, са за 5.526 млн. лв.

255 579 лв. са вредите, открити при проверки в Националната компания "Железопътна инфраструктура", но парите вече са възстановени. Инспектирани са обществени поръчки, включително с еврофинансиране, и договори за доставка на горива, резервни части, различни услуги. От проверените 21 обществени поръчки за общо 248 млн. лв. незаконни или непроведени са търгове за 77 606 лв.

Вреди за 42 333 лв. са установени при проверки на поръчки за ремонт на двореца "Кричим", възложени от Министерството на финансите. Търговете са на обща стойност 271 461 лв.

Общо са засечени 77 случая на непроведени или неправилно направени обществени поръчки за общо 267 782 312 лв. Сред тях са търгове на Министерството на правосъдието за изграждане на нова сграда за Софийския районен съд и на Съдебната палата във Варна през 2008 г. Те са за общо 252.5 млн. лв., но така и не бяха доведени до край и парите не са изхарчени.

Сагата със сградата за Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура се точи от години. В първия мандат на кабинета "Борисов" правосъдното министерство се отказа да строи нова сграда и контрактът по поръчката от 2008 г. беше прекратен. По него обаче беше платен аванс от над 5 млн. лв. на избраната фирма "Енемона", а ведомството обяви, че ще заведе дело, за да си върне парите.

След като се отказа да прави нова сграда, правосъдното министерство ремонтира бившата сграда на строителни войски на софийския бул. "Цар Борис ІІІ" за нуждите на съда. До няколко седмици гражданското отделение на съда трябва да се премести в обновеното здание. В него обаче няма място за наказателните съди и за районните прокурори. За техните нужди беше решено да се преустрои т. нар. военно НДК, но до момента нищо не е направено.

Другата незаконна поръчка на правосъдното министерство - за нова Съдебна палата във Варна, също е неуспешна. И двата провалени в последствие търга - за зданието в София и за това във Варна, бяха по Наредбата за специалните обществени поръчки.

Финансовите инспектори са установили незаконни или непроведени обществени поръчки на Министерството на културата, на Агенцията "Пътна инфраструктура", община Стамболийски, Северноцентралното държавно предприятие в Габрово, Ученически столове и хранене, Варна и др.

Споделяне

Още от Бизнес