Данъчни промени ще оскъпят горивата с 10-15 на сто

Данъчни промени ще оскъпят горивата с 10-15 на сто

Данъчни промени ще оскъпят горивата с около 10-15 на сто в рамките на следващите три месеца, прогнозираха в петък от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) на пресконференция по проблема. Причината за повишението на цените е промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, влязла в сила от 1 декември 2009 г., която не е съгласувана с петролния бизнес.

Според председателя на асоциацията Андрей Делчев, новата уредба е твърде бюрократична, заради което ще платят крайните потребители.

От асоциацията приветстват мерките на новата власт да се справи с контрабандата на горива, но според тях се въвеждат трудни за изпълнение изисквания към компаниите от отрасъла. Предишната уредба позволяваше на петролните компании да регистрират всичките си обекти наведнъж по адреса на седалището на фирмата. Какво се случва според новия закон, ако търговецът има 80 обекта например, попита Димитър Тортопов от "Еко България":

"След въвеждането на промените ние сме длъжни тези 80 бензиностанции да ги регистрираме в 80 отделни митнически бюра и то това в условията на силно съкращаване на митнически бюра", посочи той.

Като проблем за бизнеса бе посочена и промяната в закона, която забранява един и същи камион да зарежда отделни обекти.

"Аз трябва да имам един камион, който да отиде да разтовари във Варна, втори камион да разтовари, пак във Варна, но в друга бензиностанция, трябва да имам трети камион, който да разтовари в Добрич", възмути се Тортопов

Промените ще донесат на държавата единствено финансови загуби, смята Цветан Димитров от "Петрол" АД.:

"От 2 лв. петрол, продаден на нашия пазар, държавата взима 1.10 лв. при 2 млрд. литра, които се продават в нашата страна през търговията на дребно. Тя губи 1.10 лв. от всеки литър, с който ще намалее потреблението, заради това, че бензинът е поскъпнал с 30 ст.", посочи той.

Делчев допълни, че с въвеждането на промените от 1 декември, а не както по принцип е прието при данъчните закони – от 1 януари, държавата е поставила петролния бизнес в ситуация, в която да е закононарушител.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?