Данъчни проверки по морето увеличили отчитаните обороти с 200 млн. лв.

Данъчни проверки по морето увеличили отчитаните обороти с 200 млн. лв.

Провеждащите се от няколко седмици съвместни проверки на данъчни, полицейски и митнически проверки в търговските обекти по Черноморието са осигурили отчитането на 1 млрд. лв. обороти, което е с 200 млн. лв. повече спрямо година по-рано, съобщиха от Националната агенция по приходите в четвъртък.

До края на туристическия сезон ще продължат проверките, при които над 500 данъчни инспектори наблюдават за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Под постоянно наблюдение са подложени борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на "Фискален контрол“.

Отново е използван подходът на открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като често по време на наблюдението приходите на обектите са увеличават в пъти.

Първите резултати от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти и драстично покачване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите, сочат данни на НАП.

"Ръст от 200 млн. лв. е отличен резултат. През тази година ни интересува много повече промяната на поведението на търговците, отколкото броят на проверките и наложените санкции. Затова наблюдението на ключовите търговски обекти по цялото Черноморие ще продължи без прекъсване до края на сезона.“, заяви Васил Панов, директор на дирекция "Контрол“ в НАП, цитиран в прессъобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?