Данъчни проверяват близо 1300 фирми с над 1 млн. лв. в брой

Данъчни проверяват близо 1300 фирми с над 1 млн. лв. в брой

Данъчни ще влязат на проверка в близо 1300 фирми, които са декларирали, че държат над 1 млн. лв. в брой. Компаниите сами са посочили тази информация в декларациите си до Националната агенция за приходите (НАП). Инспекторите ще проверят дали по този начин те не са извършили скрито разпределение на печалба и така са избегнали плащането на данъци.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти, обясниха от НАП.

В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството. Такива може да са скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т.н. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес