По нареждане на премиера

Данъчни, служби и полиция ще разследват кой надува цената на сиренето

Данъчни, служби и полиция ще разследват кой надува цената на сиренето

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка от данъчните, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и икономическа полиция на всички по веригата с търговия на млечни продукти. Това стана ясно след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с животновъди, преработватели и представители на търговски вериги, състояла се при министър-председателя в сряда.

Целта на проверката е да се установи кой по веригата надува цената на млечните продукти при положение, че държавата субсидира животновъдите, всички твърдят, че работят на загуба, а цените за потребителите не само, че не се променят, ами се увеличават.

 

На срещата в Министерския съвет страните не са постигнали съгласие по нито един въпрос, за това след две седмици, в които ще текат проверки и анализи, ще се организира нова. Найденов изрази надежда следващата да е по-продуктивна.

 

“Зададохме въпроса защо след като всяка година увеличаваме субсидиите към българското животновъдство и тази година те достигат рекордните близо 200 млн. лева, продукцията на животновъдите е на доста ниски нива. В същото време складовете за месо и млекопреработвателите са "задръстени" с продукция и не виждаме намаляване на цените в търговските вериги”, каза министърът. Той заяви, че това положение не може да продължи по подобен начин – търговските вериги натискат преработвателите, те натискат животновъдите, които от своя страна натискат правителството за субсидии.

 

Земеделският министър обясни, че са разпоредени и драконовски мерки за контрола на вноса на мляко и месни продукти от вън. Той се надява да бъдат отпуснати 27 млн. лв. допълнителни субсидии за стабилизиране на животновъдния сектор, така по думите му ще се достигне максималният размер за национални доплащания. Субсидиите за глава добитък пък ще се изплащат по-рано – вместо през декември в средата на октомври. “На Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” ще разгледаме искането на животновъдите за разсрочване на отпуснатите кредити към тях”, разясни още Найденов мерките за подпомагане на сектора.

 

Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите обясни, че изкупната цена на биволското мляко е 0.80 лева. За един кг сирене отиват 5 – 6 л. мляко т.е. 5 лева от млякото и още около 2 лева са останалите производствени разходи. В същото време цената на килограм биволско сирене на щанда е между 13 и 16 лева. Ето това искаме да разберем – къде отива тази разлика, защото тези пари не са при нас, казаха фермерите.

 

Димитър Спасов, представител на "Кауфланд", заяви, че няма натиск върху производителите, а се водят търговски преговори. На щандовете ни има 80-90% български стоки, ние подкрепяме родното производство, каза още той. Проверките не ни притесняват, заяви Спасов и обясни, че цените във веригите ще паднат, когато падне доставната цена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес