Данъчни започват акция срещу фризьори и козметици

Над 80% от работещите в сферата на красотата и здравето укривали обороти

Данъчни започват акция срещу фризьори и козметици

Националната агенция по приходите (НАП) започва масирани проверки на фризьори, козметици, маникюристи. Анализ на ведомството показал, че над 80% от работещите в сферата на красотата и здравето укривали обороти, съобщиха от НАП.

Това води до плащането на по-малко данъци и съответно по-ниски постъпления в бюджета. В същото време по заръка на премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов обеща за увеличи приходите в държавния бюджет.

Освен обичайните контролните мерки и наблюдения на работата на фризьорите и козметиците, кампанията на данъчните предвижда и изпращането на информационни материали до рисковите групи за да се поправят.

Анализ на сектора на здравето и красота за периода 2008-2013 г. показва, че рискът от неотчитане на приходи от фризьори, козметици маникюристи се проявява средно в 82% от случаите.

Данъчните отчитат още, че през 2013 г., заради свързването на касовите апарати с НАП, има спад с около 4% на този показател.

Щетата за бюджета от неплащане на преки и косвени данъци от фризьори и козметици на година средно възлиза на 15.2 млн. лв., а от осигурителни вноски - на 10.1 млн. лв., сочи анализът на НАП.

Кампанията на данъчните предвижда контролни мерки чрез наблюдения, проверки и ревизии да бъдат предприети към 200 обекта на лица от бранша в цялата страна.

Освен това, част от работещите в сферата, при които се наблюдава известна степен на отклонение при деклариране на годишните обороти и печалби, ще бъдат предупредени от НАП чрез електронно писмо.

Срещу всяка заплатена услуга, законът изисква издаването на документ. Сигнали за неиздаване на платежен документ от фризьори, козметици и маникюристи гражданите могат да подават на телефон 0700 18 700, приканват от НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес