Данъчните и институтът по метрология започнаха проверки по бензиностанциите

Данъчните и институтът по метрология започнаха проверки по бензиностанциите

Инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) и Българският институт по метрология проверяват бензиностанции за съответствие на представената от търговците блок схема на електронната система с фискална памет (ЕСФП) с действителното състояние на място. Изискването за подаване на блок схемите в НАП бе въведено с промени в законодателството през миналата година.

Проверяват се обекти, при които има риск от укриване на оборотите или от манипулиране на данните, получени от електронната система. Двете агенции ще подложат на проверка и обекти, за които не са отстранени нередностите в блок схемата, както и такива, за които е наложително извършването на метрологична проверка от БИМ.

При установени несъответствия на блок схемите с организацията на електронните системи с фискална памет на търговците ще бъде дадено предписание за корекция, а ако такава не бъде направена, ще бъдат налагани административни санкции, допълват от двете ведомства.

От приходната агенция напомнят, че блок схемата, подписана с електронен подпис, се подава единствено чрез електронно съобщение, подписано също с електронен подпис на е-адрес на териториалната дирекция на НАП по местонахождение на обекта. 

Допълнителна информация за изискванията към обявяването на блок схеми на бензиностанциите може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700.

Споделяне

Още от Бизнес