Данъчните на САЩ постигнаха исторически пробив в швейцарската банкова тайна

Данъчните на САЩ постигнаха исторически пробив в швейцарската банкова тайна

Съгласието на най-голямата швейцарска банка "Ю Би Ес" (UBS) да предостави на американски данъчни власти данни за свои клиенти е събитие, което може да се окаже последният пирон в ковчега на прословутата банкова тайна в Швейцария и да има дългосрочни последици за офшорния бизнес въобще, посочва Ройтерс в свой анализ.

Под натиск от Вашингтон Берн се съгласи да позволи на "Ю Би Ес" да предаде данни за определени свои американски клиенти, без да чака изхода от процеса по обжалването на трансфера, предприето от засегнати лица. Подобна стъпка е безпрецедентна за Швейцария, чийто водещ вестник "Нойе Цюрихер цайтунг" нарече това "капитулация".

"Ю Би Ес" прие да плати 780 милиона долара на американското правосъдие заради данъчни измами.

"Това е истинска катастрофа за водещата индустрия на страната, за банковия ѝ сектор", заяви пред местно радио женевският адвокат Шарл Понсе, бивш член на швейцарския парламент.

Швейцария е най-големият в света офшорен център, управляващ около една трета от общи активи, оценявани на 7 трилиона долара. Банковата индустрия просперира благодарение на недекларираните сметки, защитаващи личната неприкосновеност на супербогати клиенти както от потенциални недобросъвестни посегателства, така и от данъчните власти.

Адвокати смятат, че швейцарските банки и всички институции, включени в офшорното банкиране, трябва да са нащрек, тъй като американската данъчна примка може да продължи да се затяга.

"Това е част от общ процес към по-голяма прозрачност", коментира Стефани Джарет, данъчен експерт от юридическата кантора "Бейкър енд Макензи".

Съгласно швейцарското право, банкови данни могат да бъдат предадени на чужди данъчни власти само при ясни случаи на данъчна измама, но не и при избягване на данъци. Последното деяние не е криминализирано в Швейцария. Клиентите имат възможност да обжалват предаването на данни.

FINMA, финансовият регулатор в страната, обяви, че миналата нощ са открити доказателства за някои нарушения в "Ю Би Ес". FINMA съобщи, че е решила да се съобрази с предложението на американските данъчни власти, тъй като разследването "поставя под риск съществуването" на "Ю Би Ес".

Френскоезичният вестник "Темп", който съобщи новината за постигнатото съгласие, пише, че по време на извънредно заседание в сряда през нощта правителството се е съгласило да вдигне правилата за защита на банковата тайна.

"Това е политическо решение. Берн преразгледа дефиницията за това какво съставлява нарушение на банковата тайна", пише вестникът, цитиран от Ройтерс.

"Ю Би Ес" призна участието си в схеми за измама

Не е ясно колко от имената на клиентите "Ю Би Ес" ще разкрие. Федералното разследване на САЩ проучва около 19 000 сметки в банката, но "Ю Би Ес" може да разкрие идентификацията само на няколкостотин свои клиенти, пише "Ню Йорк таймс".

Банката каза, че закрива офшорните сметки на своите американски клиенти. Съгласно постигнатото споразумение с американските власти "Ю Би Ес" трябва да предоставя периодично писмени доказателства за това.

Годишно банката печели от този бизнес 200 млн. долара.

Прокуратурата в САЩ подозира, че от края на 2002 г. до 2007 г. "Ю Би Ес" е помогнала на свои американски клиенти да укрият нелегално около 20 млрд. долара, което им е позволило да избегнат около 300 млн. долара данъци годишно.

В забележително признание "Ю Би Ес" обяви, че от 2000 до 2007 г. някои от частните ѝ банкери и мениджъри са "участвали в схема за измама на Съединените щати" и американските данъчни власти, помагайки на американските си клиенти да създадат и укрият офшорни сметки.

Офшорното частно банкиране на "Ю Би Ес" се предоставя от около 60 банкери в Лугано, Цюрих и Женева. Прокуратурата на САЩ обвинява банката, че насочва клиентите си към адвокати и счетоводители, които създават секретни офшорни сметки, за да укриват доходи от властите в страната си.

"Ю Би Ес" е настоявала пред някои от американските си клиенти да изтриват записи, да крият часовници, бижута и произведения на изкуството, закупени с укрити офшорни пари, съхранявани в депозитни сейфове в Швейцария. Банката освен това ги насърчавала да използват швейцарски кредитни карти, за да не могат американските финансови органи да проследяват плащания.

Председателят на "Ю Би Ес" Петер Курер направи изявление в сряда, в което се казва, че банката "искрено съжалява" и че "поема пълна отговорност за тези нередни дейности".

Явно, като организация сме направили грешки и нашите контролни системи бяха неадекватни, заяви Марсел Рохнер, шеф на банката.

Европейски правителство следят внимателно казуса

Разразилият се данъчен спор е следен внимателно от западните правителства, които изпитват остър недостиг на финансови средства вследствие на световната криза. Развръзката с "Ю Би Ес" може да послужи като прецедент за подобни стъпки спрямо други банки.

"Всеки успех на американските данъчни власти може да окуражи данъчните институции в други страни да приемат подобни действия", смята анализатор от "Мерил Линч".

Според данъчни експерти Германия и Франция наблюдават случващото се с голямо внимание и може да предприемат действия срещу банки в своите страни.

Финансовият министър на Германия неведнъж е обвинявал Швейцария, че крие пари, необложени с данъци.

"Ю Би Ес" от своя страна предупреди, че може да има бъдещи претенции от други страни.

След случая с разкриването по американския транс-граничен казус, е възможно данъчните или регулаторните органи на различни страни да се съсредоточат върху услугите по транс-граничното управление на средства, предоставяни от "Ю Би Ес" и други финансови институции, се казва в жалбата на банката във връзка с американското искане.

Данъчни експерти смятат, че Швейцария и занапред ще запази някои от съществуващите правила, но тя, както и други подобни държави, ще сътрудничат все повече и повече със западните данъчни власти, когато това се налага.

"Офшорната индустрия е мъртва за хора, които са от страни, в които има воля да се наложат данъчните задължения", заяви швейцарски данъчен адвокат по време на дискусия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?