Данъчните набелязаха 30 луксозни имота край Варна

Тридесет обекта в района на Варна бяха набелязани по време на първия полет, осъществен в рамките на националната акция за картографиране на луксозни имоти от Националната агенция по приходите (НАП). Това съобщи в сряда говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров, цитиран от БНР..

Той посочи, че сред обектите е къща със собствено езеро, със застроена площ над две хиляди квадратни метра, както и други имоти в близост до морето и в района на курорта Златни пясъци край Варна.

В сряда в района на Варна бяха картографирани имоти в землищата на града, вилните зони, селата Кичево, Осеново, Балчик, Кранево, Рогачево, курортните комплекси "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена". Утре картографиране ще има и в Бургас, а следващата седмица във вътрешността на страната.

За една седмица, уточни Бъчваров, са картографирани 300 имота. Проверката е прераснала от чисто данъчна в институционална с участието на прокуратурата, дирекция "Национален строителен контрол", общините и други.

Директорът на териториалната дирекция на НАП във Варна Светлан Петков съобщи, че през следващите дни ще се срещне с кмета на Варна, с главния архитект на града, окръжната прокуратура и ДНСК. Вече е предизвикана една ревизия по сигнал на граждани.

По първоначални данни на агенцията в над 70 % от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. Това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да бъдат за сметка на корпоративните печалби.

От институцията припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?