Данъчните нарушения при строителите намаляха 10 пъти

При 60% от сделките с учредяване на право на строеж в България строителите не са начислявали ДДС, като щетите за бюджета от тази практика са за 42 млн. лв. сочи анализ на НАП.

При проверките данъчните са установили, че обикновено при договорка за предоставянето на терен срещу апартаменти, собствениците и строителите сключват два договора. В първия , който е за прехвърляне правото на строеж, не се посочва въобще, че в замяна собствениците на земята получават апартаменти под формата на обезщетение. Това се описва във втори договор, в който се упоменават всички подробности между двете страни по сделката. По този начин, когато жилищните сгради са готови, строителите или не начисляват ДДС върху жилищата, които дават на собствениците, или начисляват, без да внесат данък. В краен случай – той е определен върху недействително ниска стойност на апартамента.

За да спре тази практика НАП извършва 92 ревизии на строители. До момента инспекторите на приходното ведомство са разкрили укрит ДДС при 35 приключили ревизии за 3.5 млн. лв. или 100 хил. лв. средно на ревизия.

Експерти на НАП са се срещнали с членовете на Камарата на строителите в България, за да ги запознаят с някои специфични изисквания на данъчното законодателство при облагането с ДДС на жилища, които се предоставят като обезщетение срещу право на строеж. Според строителите основната част от нарушенията са се дължали на непознаване на законовите изисквания, но членовете на камарата са поели ангажимент да спазват правилата.

По данни на НАП след срещите и ревизиите рискът от избягване на облагане при сделките с право на строеж е намалял драстично. При средна фискална щета на тримесечие от 10 млн. лв., за последното тримесечие на 2010 г. оценките на приходната агенция са, че злоупотребите са на стойност 776 000 лв. или намаление с над 10 пъти.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?