Данъчните не откриват в касите на фирмите сумите в брой, които са декларирали

Данъчните не откриват в касите на фирмите сумите в брой, които са декларирали

Увеличават се случаите на несъответствие между декларираните пари в брой от фирмите и средствата, които те на практика държат в касите си, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). От две седмици данъчните правят проверки на компании, които са посочили, че имат големи суми в касите си. Трябва да бъдат проверени 550 фирми.

"Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба", припомниха от агенцията. Според данните на НАП близо 1300 фирми твърдят, че имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични над 100 000 лв. в брой.

Проверките на НАП потвърждават, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и други подобни. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 г., посочват от НАП.

В началото на октомври обаче спрямо компаниите нарушители ще бъдат възложени нови проверки и ревизии. Ако при тях бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години с пълната строгост на закона, предупреждават от НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?