Данъчните официално запорираха акции на БТК

Блокирани са дяловете на едноличния собственик на телекома "Вива Телеком България", както и на Цветан Василев в "Бромак"

Данъчните официално запорираха акции на БТК

Националната агенция за приходите е запорирала акциите на "Вива Телеком България" в "Българската телекомуникационна компания" (БТК). Запорното съобщение е вписано във вторник в търговския регистър. В него се казва, че блокирането на акциите е във връзка с "бъдещо публично вземане с предполагаем размер от 500 000 лв. Така става невъзможно прехвърлянето на въпросните акции на други собственици. "Вива Телеком България" е едноличен собственик на БТК, а собствеността в нея е на "ИнтерВ Инвестмънт".

В края на миналата седмица от Реформаторския блок поискаха данъчните да запорират дяловете в шестте дружества, свързани с Цветан Василев, които неизвестната компания LIC33 обяви, че е купила. Целта е да се спре сделката за БТК, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", дружество за телевизионно и радиоразпръскване "НУРТС България", вторият мултиплекс "Фърст диджитал" и пийпълметричната агенция "Гарб".

Собственикът на фирмата купувач Пиер Луврие обясни, че за активите Цветан Василев е получил 1 евро, а новите собственици са поели ангажимент да платят дълговете на компаниите за около 900 млн. евро, включително и към затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). В отворено писмо до премиера Бойко Борисов по-рано във вторник Луврие обяви, че Василев окончателно е продал компаниите.

Преди дни от НАП обявиха, че запорират дяловете и в шестте дружества, предмет на сделката между Василев и LIC33, но засега блокирани са само акциите в БТК, както и 300 броя акции на "Кен трейд" в "НУРТС България" заради предполагаемо публично вземане за 77 534 лв. Делът на дружеството в компанията за телевизионно и радиоразпръскване е малък.

Веригата на собствеността на шестте дружества е дълга и завършва в други държави.

Освен акциите в БТК данъчните са запорирали и дяловете на Цветан Василев в дружеството "Бромак" и компанията "Фина-С". Мотивът е предполагаемо публично вземане за над 1.989 млн. лв. Чрез "Бромак" Василев притежаваше мажоритарния пакет акции в КТБ. До скоро "Фина-С" работеше като инвестиционен посредник, но по молба на ръководството на компанията лицензът ѝ беше отнет. Блокирани са и акциите на "Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ) в дружеството "Технотел инвест" заради публично вземане за 1.5 млн. лв. Запорирани са и акции на "Бромак Финанс" в "Бромак телеком инвест".

ТЦ-ИМЕ се контролираше от Цветан Василев преди да започнат проблемите с КТБ. След това управителят му Теодора Танева се превърна в един от основните свидетели срещу укриващия се в Белград банкер. Според сигнал на Танева до Комисията за защита на конкуренцията сделката за купуването на БТК от страна на Василев е финансирана със заем от КТБ през "Бромак телеком инвест". Танева твърди, че собственици на това дружество са "Технотел инвест" и "Бромак", като ТЦ-ИМЕ контролира "Технотел инвест". В началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с КТБ договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест“ и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху "Технотел ивест“, а чрез него и върху "Бромак телеком инвест“ АД.

Танева твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест“ е прехвърлило дяловете си във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. (дружества по веригата на собствеността на БТК) на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург. Собственик на люксембургското дружество бил Цветан Василев, а според публикации в "Труд" и "24 часа" фирмата вече е притежание на LIC33. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?