Обяснявайки, че не е зависим от депутата, главният прокурор обяви:

Данъчните откриха дългове на майката на Делян Пеевски

“Провал на държавата, на общината, на цялата система, в чийто дневен ред са есемеси”, коментира Цацаров по повод наводнението във Варна

Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) е установила данъчни задължения на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева, в рамките на ревизията, назначена от прокуратурата по линия на проверката по сигнала на “Протестна мрежа” срещу него, банкера Цветан Василев и новоизбрания евродепутат Николай Бареков.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира пространно в сряда все по-разрастващия се скандал между народния представител и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, поставена под специален надзор от БНБ.

Ръководителят на държавното обвинение добави, че все още не може да изнесе конкретни данни от ревизията на семейството на Пеевски, тъй като чака да получи окончателния акт на НАП по случая. Той не уточни дали визира установени дългове към държавата именно на Ирена Кръстева, но очевидно става въпрос за нея, тъй като ревизията се прави спрямо двамата със сина ѝ.

Няма разследване за източване на КТБ

Цацаров категорично отрече да е образувано разследване срещу служители на КТБ за източването на банката, както съобщи в сряда сайтът “Пик”, станал известен в последните месеци с това, че е предпочитаната трибуна на Пеевски.

“Има образувано досъдебно производство срещу подуправителя на БНБ (Цветан Гунев), за което сте уведомени. Същият е привлечен в качеството на обвиняем... Отговорни лица от КТБ не са разследвани. Разпитвани са свидетели, които са работели във фирмите, които са били претърсвани и от които е била иззета документация, но тези служители не са служители на КТБ”, добави главният прокурор.

Помолен да коментира факта, че напоследък въпросният сайт съобщава неофициална информация от прокуратурата, която впоследствие бива потвърждавана официално, той коментира, че с това очевидно се цели разклащането на банковата система.

Не коментира обаче данните, че сътресението в КТБ е било предизвикано от ударно изтегляне на пари от сметките на банката, собственост на редица държавни дружества, като Българския енергиен холдинг и други. Цацаров категорично не приема и обвиненията към прокуратурата, че се е включила в този сценарий, обвинявайки подуправителя на БНБ, че е допуснал отпускането на лоши кредити от страна на КТБ.

Опит за разпалване на “банкова нестабилност”

“Вие предполагам говорите за “Пик”, значи да го кажа на глас – нито тя (информационнта агенция) е говорител на прокуратурата, нито някой от прокуратурата работи в “Пик”. Информацията на агенция “Пик” е нейна информация – това си е за нейна сметка. Доколкото виждам, излиза информация, която, малко или много, е предназначена да налее малко гориво в един огън, който явно не може да бъде разпален по друг начин, т.е. да бъде налято гориво в един огън на банкова нестабилност, паника сред хората и т.н.”, предположи главният прокурор.

По думите му публикуването на неверни информации за евентуално разследване за източването на КТБ е “наказуемо от гледна точка на Закона за кредитните институции, само че е административно нарушение и това нарушение не е от компетентността на прокуратурата”.

“На практика, като се замислим, защото аз разсъждавам от гледна точка на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), това е разпространяване на твърдения или слухове, които, малко или много, увреждат имиджа или търговското име на КТБ. С ръководството на БНБ се действа в нормална координация и мисля, че самото то предприема максимално адекватните мерки в случая. Нека не се създава паника и нека не се опитваме от едно разследване или от това, че БНБ е предприела адекватни мерки, въпреки всичко, да се опитваме да създадем нещо, което реално не съществува”, заключи Цацаров.

Запитан защо държавното обвинение започна да се интересува от кредитите, отпускани от банката на Цветан Василев чак след като той влезе в открит конфликт с Делян Пеевски, а не още м.г., когато бяха публикувани първите данни за това, че банката финансира свързани лица, той заяви, че сега са били установени тези данни в рамките на разследване.

“Вината на прокуратурата е тотална за всички. Всички твърдят, че прокуратурата е виновна за всичко. Вие ни казвате – чувствате ли вина, че това не е станало преди една година... Ние се превръщаме в един универсален сапун за пране, с който всеки се опитва да си мие ръцете”, възмути се главният прокурор.

Хайде стига с този абсурден есемес театър”

Цацаров направи “граждански” анализ и на все по-заплетения сюжет около отношенията между Пеевски и Василев, които взаимно се обвиняват в заплахи за убийство. Според главния прокурор размяната на остри реплики между двамата не може да е основна тема за обществото.

“Не ви ли омръзна на вас самите цялата тази сага. Не омръзна ли на обществото всичко това. Размяна на заплахи за убийство, размяна на есемеси с неизвестен подател, разбира се, но всеки предполага кой е и най-вече – размяна на сигнали. Извинявайте, но прокуратурата не може да си свърши нормалната работа от сигнали, които се разменят от Делян Пеевски и Цветан Василев. Хайде стига с този абсурден есемес театър! И в крайна сметка това е една сага, която умишлено се поставя от героите в тази сага и от някои други информационни герои в центъра на общественото внимание. Това ли е най-важното? Питайте ги тях с каква цел се прави. Питайте ги, аз не мога да предполагам. На мен като гражданин това ми омръзна. Ние всеки ден четем кой кого заплашил с есемес и образуваме проверки и по нас валят сигнали”, каза Цацаров.

Все още няма искане за арест на депутата от ДПС

Той потвърди официалната позиция на прокуратурата, че институцията не е получавал искане от австрийските служби за арест на Пеевски във връзка със сигнала на Василев, че е получил от него заплашителен есемес. Както е известно, вече има образувана проверка по случая, във връзка с която депутатът от ДПС бе привикан преди ден в столичното следствие да даде обяснения за втори път в рамките на една седмица.

След разпита си Пеевски отново обяви, че не е “началник” на съдебната власт, посочвайки, че ако това беше вярно, нямало да го викат на разпит, докато Цветан Василев продължава да стои в чужбина. Депутатът препоръча на журналистите да се поинтересуват защо банкерът все още не е разпитан от разследващите.

В тази връзка Цацаров обясни, че ако бъде образувано досъдебно производство за заплаха с убийство към Василев, той може да бъде повикан на разпит “по нормалния начин – чрез призоваване”.

“В прокуратурата е предявена молба, тази молба се съдържа и в сигнала на г-н Василев, който сигнал касае поредния есемес епизод. В тази молба е посочен адрес на адвокат и координати на адвоката, чрез който да бъде призован. НПК позволява призоваването на адвокат. Ако не се яви, тогава ще го призовем по способите на международната правна помощ”, разясни главният прокурор.

Делото за “убийството” на Пеевски ще бъде прекратено тази седмица

Той потвърди и неофициалната информация, че делото за опит за убийство на Пеевски срещу Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов ще бъде прекратено “в края на седмицата, като най-късен срок”. Преди седмица прокуратурата се отказа да иска постоянния арест на тримата, признавайки, че по случая липсват каквито и да е доказателства за организиран от тях опит за покушение на депутата.

“Ако прокуратурата бе на страната на единия есемес автор, най-вероятно това дело (за опита за убийство на Пеевски) нямаше да бъде прекратено и това дело нямаше да бъде с такава квалификация”, коментира Цацаров в отговор на директен въпрос – дали си дава сметка, че действията на прокуратурата по повод дейността на КТБ го правят да изглежда зависим от Пеевски.

В тази връзка той още веднъж добави, че по делото за т.нар. “покушение” на депутата “няма никакви данни за опит за убийство, има данни за замислено планирано проследяване чрез електронно устройство”.

Обвинението на Цветан Гунев не било “заставане на една или друга страна

“И второ, ако Вие (журналистът Сашо Диков - бел. ред.) наричате всичко това, което се случва в момента с виновно длъжностно лице от БНБ (делото срещу Цветан Гунев) – сценарий, аз не го определям така. Може би ще дойде по-късен период, в който ще тичате с микрофона в Съдебната палата. Може би ще дойде момент, в който ще разберете, че тук не става дума за заставане на една или друга страна. Можете да ми зададете въпроса – защо застанахте на една страна, ако разследването беше насочено срещу КТБ. Аз продължавам да повтарям, че не бива да се пали финансова паника, че не бива този пожар, който някой се опитва да възбуди, да бъде залят допълнително с бензин, защото на някой, който пише есемеси, това му е изгодно”, продължи да анализира в качеството си на гражданин Цацаров.

В опит да убеди присъстващите журналисти, че разривът между Пеевски и Василев, не може да бъде тема номер 1 на обществото, той направи паралел с трагедията във Варна: “Ние не си задаваме въпроса – какви реплики си разменяха в Аспарухово (кметът Иван Портних и правителството), ние не си задаваме въпроса – адекватна ли е държавата там или другаде. Ние си задаваме въпроса – какво написал Пеевски на Василев и какво написал Василев на Пеевски. Ако това е основната точка в дневния ред, ами дайте да си ходим и вие да си ходите!”

Провал на институциите при наводненията

Помолен да коментира реакцията на институциите при наводненията в Североизточна България, Цацаров заяви: “Провал на държавата, на общината, на цялата система, в чийто дневен ред са есемеси", уточнявайки, че прави тази оценка “не в наказателно-правен смисъл”.

“Защо си мислите, че ме интересува повече Бареков, отколкото Сарафово, защо си мислите, че ме интересува повече Пеевски, отколкото Варна. Ние търсим скандал и намираме този скандал в една безумна есемес размяна и в безумен опит за използване на държавните органи”, заключи главният прокурор, с което на практика призна, че собственикът на КТБ и депутатът от ДПС използват прокуратурата в опит да се саморазправят един с друг.

Изнервен от констатациите на водещия от Нова телевизия Сашо Диков, че все пак изглежда зависим от Пеевски, Сотир Цацаров обобщи, че “едно от най-безумните неща е времето, в което живеем”.

“Аз съм в черно, макар да съм в кафяво (цветът на костюма му), защото съм главен прокурор, не мислете, че тази роля много ми харесва. Не ме обвинявайте във всички смъртни грехове”, каза той в края на поредната си импровизирана пресконференция на входа на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Споделяне

Още по темата

Още от България