Данъчните почват ревизии в над 300 фирми

Заради несъответствия в отчетения внос от страните членки на ЕС и получените данни от данъчните администрации на съответните европейски страни, ще бъдат проверени повече от 300 български фирми. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) в понеделник.

Несъответствието между декларираните доставки към България на фирми от Италия и декларираните от български дружества покупки възлиза на над 100 млн. лева. Близо 80 млн. лв. е разминаването между данните, посочени от българските и гръцки фирми. Несъответствията ще бъдат проверени от НАП, а там където се налага, ще бъдат извършени и данъчни ревизии.

От влизането на страната ни в ЕС се използва електронната система VIES, която позволява на данъчните администрации в ЕС да обменят информация помежду си за всички транзакции между контрагенти в различните държави. От друга страна, всички български търговци, регистрирани по ДДС, са длъжни да подават всеки месец в НАП информация за сделките си с фирми, също регистрирани по ДДС на територията на ЕС, отбелязват в съобщението си от агенцията.

Най-често срещаните грешки при отчитането на вътреобщностните придобивания и свързаното с това издаване на протокол за "самоначисляване" на ДДС са посочване като контрагенти на български идентификационни номера за целите на ДДС, вместо такива на фирми от ЕС или посочване само на размера на данъка, без да се вписва основата са изчисляване на задължението.

Идентифицирани са и фирми, които не са издали протоколи за осъществения внос или протоколите са издадени със закъснение. Друг често срещан пропуск във VIES декларациите и протоколите за "самоначисляване" на ДДС е вписването на некоректни ДДС номера на контрагентите, обясниха от НАП.

От там допълниха, че за първите пет месеца на 2007 г. са подадени над 27 000 VIES декларации от български фирми.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?