След фризьори и козметици

Данъчните подхванаха търговците на цветя

Данъчните подхванаха търговците на цветя

След акцията срещу фризьори и козметици под прицела на данъчните попаднаха търговците на цветя.

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна, съобщиха от ведомството.

Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения, е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6.9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор.

Експертите на НАП са пресметнали, че най-голяма е щетата за бюджета по Закона за данък върху добавената стойност – 4.4 млн. лв. средногодишно, следват загубите по Закона за корпоративното подоходно облагане – 1.6 млн. лв., както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - 953 хил. лв.

В доклада се отчита също, че през анализирания период 2008 г. - 2010 г., рискът се е проявил при 1231 задължени лица, които представляват 54.54% от всички 2257 лица, осъществявали доставки с цветя и растения тогава.

Целенасочени проверки и наблюдения се извършват за втора поредна година.

През 2014 г. са били направени общо 200 контролни действия - оперативни наблюдения, проверки и ревизии в резултат, на които бяха установени допълнително 2.1 млн. лв. задължения на търговци към хазната.

Оперативните проверки се извършват в цялата страна и са първа крачка от цялостна програма за повлияването на този риск и намаляването на щетите за бюджета.

До момента НАП публично не е оповестила анализа на риска ѝ за търговците на горива, цигари, алкохол, от където идват най-големите приходи в държавния бюджет. През последните години заложените прогнози като правило не се спазват.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес