Данъчните погват чиновници за неплатени глоби

От следващия понеделник започва проверка на всички 7700 служители на НАП за неплатени глоби към различни държавни институции, съобщиха в сряда от ведомството.

След анализ, направен в агенцията станало ясно, че има хиляди държавни служители, включително такива от НАП, които не са си платили глобите.

Отговорността са събирането на тези дългове до края на 2009 г. е била на Агенцията за държавни вземания, но глобите не са били събирани ефективно. Дълговете на чиновниците към държавата са предимно неплатени глоби към КАТ. Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде гратисен период до петък, 05.02.2010 г. на служителите си да платят всички свои просрочени глоби по сметките на НАП.

Ако задълженията не бъдат платени до края на седмицата, глобите ще бъдат удържани от заплатите на инспекторите. От НАП заявиха, че следващите проверени за неплатени глоби ще са служителите на Министерството на финансите, а след това и хората, работещи в държавната администрация в цялата страна.

От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции. Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи – например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и много други.

Паралелно с това от НАП обясняват, че след март 2010 г. гражданите, които са натрупали най-много неплатени глоби към различни държавни институции, ще бъдат лично информирани за това по телефона от информационния център на НАП, чрез имейл или с есемес. От агенцията за приходите припомнят, че глобите, наложени на граждани от различни институции се плащат в установените от закона срокове пред съответния държавен орган. Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател.

Споделяне

Още от Бизнес