Данъчните предупредиха, че започват масирани проверки за касови бележки

От началото на ноември започват проверки за издаване на касови бележки в обекти за продажба на дребно в цялата страна, съобщиха от НАП в петък.

На база на анализите от данните, подавани от касовите апарати в агенцията, вече са селектирани 1000 обекта, които ще бъдат посетени през следващите няколко седмици от данъчните, се казва в съобщението.

Целта е търговците, чиито обороти се различават значително от тези на аналогични обекти в съседство, да бъдат проверени дали издават касови бележки и на какво се дължат разликите.

Едновременно с проверките на касовите апарати, инспекторите по приходите ще следят и дали се спазва осигурителното законодателство, дали продавачите имат сключени трудови договори, подадени ли са всички осигурителни декларации в НАП.

От приходната агенция уточняват, че проверките са започнали от първия ден на ноември в София.За няколко часа са били проверени 42 обекта. Неиздаване на касови бележки е констатирано в 30% от случаите.

От НАП предупреждават, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за фирмата, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.

Преди няколко дни вицепремиерът за икономическото развитие Даниела Бобева сподели пред журналисти, че в търговски обект не са ѝ издали касова бележка. Тя се закани да въведе ред в приходните агенции - данъчната и митниците - така че чувствително да се подобри събираемостта на задълженията към хазната. Бобева се закани, че ако е необходимо, ще бъдат направени радикални реформи в двете ведомства.

Споделяне

Още от Бизнес