Данъчните преференции за университетите отпадат от догодина

От следващата година висшите училища и Българската академия на науките (БАН) ще плащат мито при внасяне на оборудване и консумативи за образователни цели. Това предвижда законопроектът за бюджет 2007, който в сряда бе обсъден на заседание на парламентарната комисия по образование.

Вносът и даренията на апаратура за университетите и институтите на БАН ще се облагат и с ДДС, е заложено в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета, като така на практика се отменя членът в Закона за висшето образование, който досега даваше тези данъчни преференции.

По време на заседанието синдикатите и председателят на БАН акад. Иван Юхновски настояха тази разпоредба да отпадне. От финансовото министерство обаче са категорични, че това не може да стане, тъй като с предложението се изпълняват изискванията на ЕС в областта на данъчната политика.

Такова е европейското законодателство, тук не може да става дума за компромиси, коментира зам.-министърът на финансите Любомир Дацов.

За перо образование в бюджета за следващата година са заделени както и за 2006 година 4.2% от БВП или 2.138 млрд. лева.

Юхновски предупреди, че парите за отопление и издръжка на БАН, както и висшите училища няма да стигнат до края на годината. Затова ученият настоява държавата да покрие сумата от около 20 млн. лева, от която университетите и академията имат нужда до края на годината.

Издръжката и отоплението трябва да са последната грижа на учения. А догодина също няма да има пари за наука, коментира той.

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев посочи, че до 10 дни трябва да се реши как ще бъде покрит този недостиг. Той коментира, че държавната субсидия може да дойде от неусвоените средства, които в тазгодишния бюджет на образованието са 7%. 

Споделяне

Още от България