Данъчните приходи с 600 млн. лв. по-малко от началото на година

Данъчните приходи с 600 млн. лв. по-малко от началото на година

От началото на годината Националната агенция за приходите (НАП) регистрира спад от над половин милиард лева в събраните приходи спрямо същия период на миналата година. Това призна директорът на НАП Красимир Стефанов пред Нова телевизия в четвъртък.

Неговото признание за спадналата събираемост на приходите съвпадна с признанието на Ваньо Танов, директор на другото приходно ведомство - агенция "Митници", който също отчете спад в приходите, събирани от митниците.

В четвъртък Красимир Стефанов уточни, че все още е рано да се правят изводи на базата на предварителните данни, защото още не е приключила кампанията за деклариране на доходите за миналата година по реда на корпоративното облагане (до 31 март) и за подоходното облагане (30 април), както и за плащането на дължимите данъци, което трябва да се извърши по същото време.

Обяснението на Стефанов за спадналите приходи е икономическата криза, която той определи като задълбочаваща се, както това направи и Ваньо Танов седмица-две по-рано. В подкрепа на извода си ръководителят на НАП посочи, че данъчната основа, която е декларирана за януари и февруари, е с 4 милиарда лева по-малко, отколкото за първите два месеца на миналата година.

Това обяснява спадът на данъчните приходи с близо 600 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, каза Стефанов.

"Това си има своите обяснения, тъй като през януари се декларират данните за декември", каза той. "Знаем, че за декември по-миналата година (2008 г. - б. р.) ударно бяха изхарчени 4 милиарда от резерва от предишното правителство, но така или иначе като цяло си има тенденция на спад на потреблението. Отделно от това трудовите договори, знаете, че се регистрират при нас, и само за януари тази година спрямо януари миналата година те са намалели със 100 000, т.е. има 100 000 по-малко заети лица", продължи с обяснението данъчният ръководител.

"А само за първите два месеца на тази година спрямо декември миналата година те са намалели с 40 000 договора", обясни още директорът на НАП.

Стефанов изнесе още едно фрапиращо число. НАП има да прибира 6.5 млрд. лв. несъбрани вземания от длъжници, натрупани в годините и за които не са били предприети необходимите действия по събирането им от предишното ръководство на Агенцията за държавни вземания (АДВ), която от началото на тази година се вля в НАП. Огромната сума е равна на една трета от всички приходи, заложени в държавния бюджет за тази година (малко над 17 млрд. лв.).

Шефът на данъчните обясни, че заради междуфирмената и банковата задлъжнялост компаниите са притиснати финансово до стената и данъчните служители гледат да не действат твърдо, за да не предизвикват фалити.

В швейцарските сметки на българи наистина имало около 200 млн. евро

Стефанов потвърди, че в дисковете с крадена информация от швейцарски банки, съдържаща данни за данъчни длъжници, има имена на българи. Това потвърждение той получил от германските данъчни служби, които купиха дисковете с намерение да проучат германските граждани, фигуриращи в дисковете и укрили доходи в Швейцария.

"По данните, с които разполагаме в НАП съгласно директивата, която регламентира обмена на информация за удържан данък върху лихвите, върху спестяване от чуждестранни граждани в други страни на ЕС, ние категорично знаем, че в швейцарските банки се държат 200 милиона евро български пари", заяви шефът на НАП. Той категорично отказа да каже за колко души със сметки става дума, не потвърди и излезли в медиите имена. И намекна, че при проверяваните разследвани лица по операциите на МВР "Наглите" и "Октопод" има разминавания между декларирани и фактически доходи.

Футболистите вече се осигурявали на 20-50 хил. лв. заплати

Стефанов отрече да са рекламни акциите срещу известни лица от спорта и шоубизнеса. Той обясни, че след проверката в четири футболни клубове, само в един футболистите реално се осигурявали и си плащали данъците върху 15 хиляди лева заплати. В останалите те били осигурявани на 200-500 лева.

В момента футболистите си плащали данъците върху 50 000 лева. След ревизията клубовете платили 8 млн. лв. данъци.

Само от ревизиите на футболните клубове и собствениците на бентли и други луксозни коли в хазната са постъпили 24 млн. лв. Това са близо 100 000 средномесечни пенсии, каза още изпълнителният директор на НАП.

Данъчният шеф обясни, че продължава да тече ревизия на доходите на 261 футболисти за съответствие между декларирано и реално получено.

По повод на проверките на поп и фолк певци, той уточни, че нашумялата фолк изпълнителка Преслава вече има заплата от "Пайнер" в размер на 20 хил. лв., а с Васил Найденов са изготвили график за издължаването на неплатените му данъци, който той в медиите шумно отричаше да дължи.

Две от фирмите, организатори на концерти на световни звезди в България са укрили 100 000 лв. данък върху доходите, съобщи още Стефанов. В момента агенцията за приходите проверява още 13 такива компании.

Данъчни ще присъстват на предстоящите концерти на Елтън Джон и AC/DC, каза още Стефанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?