Данъчните призоваха фирмите да върнат неправилно удържания авансов данък

Данъчните призоваха фирмите да върнат неправилно удържания авансов данък

Националната агенция за приходите (НАП) призоваха фирмите да върнат неправилно удържания авансов данък по граждански договори и наем за октомври и ноември. Поводът е многото установени случаи.

За последните три месеца на годината не се удържа авансов данък по граждански договори и от наем, припомнят от НАП.

От НАП призовават платците на доходи, които по силата на закона са задължени да удържат авансово данък за тези доходи, както и за доходите от наем, да обърнат внимание на законовите изисквания.

В случай, че данъкът е вече удържан, данъчните съветват парите да бъдат върнати на физическите лица, а сметките за изплатени суми и служебните бележки към тях, да бъдат преиздадени.

Междувременно от НАП вече започнаха масова информационна кампания чрез електронната поща сред платците на доходи.

От НАП напомнят още, че авансов данък за четвъртото тримесечие не дължат и физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък. Това са физически лица, които през третото тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица.

Не трябва да се удържа авансов данък и за доходите по извънтрудови правоотношения и от наем, платени през четвъртото тримесечие на годината. Съответно за тях не се попълват данни в декларацията за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от Закона за доходите на дружествата и физическите лица (образец 4001).Това изрично е записано в закона, поради което неправомерното удържане на авансов данък е в нарушение на данъчния закон.

Повече информация за попълването на декларациите, плащането на данъците и съответните срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП - 0700 18 700 на цената на един разговор.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?