Данъчните проверяват заведения в софийските паркове

Най-честите нарушения, открити до момента от данъчните при проверките на заведения, са укриване на оборот и пропуски в осигуряването на служителите. Сн. БГНЕС

Проверки на заведенията, въртележките и другите атракциони в софийските паркове е започнала столичната дирекция на Националната агенция за приходите. те се правят заедно с Общинска полиция, съобщиха от данъчната администрация. Освен за издаването на касови бележки и отчитане на оборот ще се следи и за спазването на осигурителното законодателство.

Анализ на риска за укриване на печалби от обектите в парковете е установил, че средногодишно бюджетът губи 26.3 млн. лв. от недеклариране на приходи и неиздаването на касови бележки. Освен това данъчните получавали и много сигнали от граждани за подобни нарушения по заведенията и спортните обекти в зоните за отдих.

През почивните дни данъчните вече са проверили 47 обекта в Борисовата градина, парк Заимов, Южен парк, Западен парк, парк Св. Троица, парк Св. св. Петър и Павел, градинката на Народния театър. Освен ресторантите, заведенията за бързо хранене, кафенетата и атракционите са проверени и продавачите на балони, царевица, пуканки и хот дог. Открити са 26 нарушения, като най-честото е неиздаването на фискален бон или разлика между касовата наличност и данните от фискалните устройства. Засечени са и 3 обекта, които осъществяват продажби без изобщо да имат касови апарати. Санкциите за посочените нарушения са между 500 и 10 000 лв.
Проверките ще продължат през цялото лято. Данъчните призовават гражданите да подават сигнали за нарушения на телефон 0700 18 700.

Паралелно с акцията в парковете и градинките софийските данъчни продължават проверките на бензиностанции, барове, обекти за търговия с цигари, с хранителни стоки, във фризьорски и козметични салони и др.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?