Данъчните разкриха нелегален превоз на пътници към Западна Европа

Проверяват се 170 собственици на микробуси за съответствие на имущество и доходи

Пет микробуса, превозващи нелегално пътници към Западна Европа са проверени в сряда от данъчните в Кърджали, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Микробусите тръгват от Кърджали към Белгия, Холандия и Германия. Всички без изключение извършват нерегламентиран превоз и не издават никакви фискални документи за парите, които получават от пътниците, са установили инспекторите от "Фискален контрол" на НАП-Кърджали.

Само за час между 4 и 5 часа в сряда сутринта са потеглили поне 5 микробуса към Западна Европа. Превозът на пътник струва между 100 и 120 евро. Микробусите не тръгват от официалната гара, а от близка бензиностанция. Според неофициална информация нелегалният превоз се извършва всяка сряда и събота.

"При предварителен разговор едно от лицата декларира, че този транспорт се заплаща при пристигане в страната. Съответно в Белгия момчето, с което осъществихме контакт, разказа, че заплаща 100 евро", казва служител от НАП пред Нова телевизия.

Бусовете са шофирани от един човек в продължение на повече от 24 часа непрекъснато. Това представлява пряка опасност за сигурността на пътниците. За това НАП ще сезират Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за констатациите си.

Данъчните са съставили протоколи на превозвачите, но не са успели да наложат санкции, тъй като пътниците заплащат на шофьор, след като пристигнат в чужбина, посочва Нова телевизия.

По-късно от приходната агенция уточниха, че собствениците на микробусите ще бъдат глобени с до 2000 лв., а автомобилите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец.

Акцията на НАП срещу нелегалните превози започна преди седмица и ще продължи в следващите месеци.

В приходната агенция има сигнали за над 100 превозни средства, които осъществяват нерегламентиран превоз в страната и чужбина без да отчитат приходите си.

Паралелно с проверките на пътя започват и инспекции за съответствие на имущество и доходи на 172 собственици на микробуси, които системно преминават през граничните контролни пунктове.

Информация за потенциално нерегламентирани превози е подадена в НАП от "Гранична полиция".

Има физически лица, притежаващи десетки микробуси, които пътуват към Западна Европа поне веднъж седмично. Някои от собствениците не са декларирали никакви доходи за последните 5 години. В същото време те притежават солиден автопарк и недвижими имоти.

Недекларираните доходи ще бъдат обложени с данък, заедно с изтеклите лихви, посочват от НАП.

"Нерегламентираният превоз освен фискален въпрос е много повече проблем за сигурността на пътниците. Ще си съдействаме с органите на МВР, "Автомобилна администрация" и Гранична полиция за въвеждане на ред в сектора в интерес на потребителите на такива услуги", коментира директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков по повод проверките.

Споделяне

Още от България