Данъчните събрали 1.5 млн. лв. от глоби

Близо 1.5 млн. лв. от глоби на граждани и фирми е събрала Националната агенция по приходите (НАП) за първите 20 дни на януари 2010 г., съобщиха от ведомството в неделя. Санкциите са били наложени от различни държавни институции. Най-често става въпрос за неплатени в срок глоби от КАТ, санкции от Регионалните инспекции за опазване на общественото здраве (бивши ХЕИ), горски стопанства и други публични взискатели.

Приходното ведомство припомни, че е поело събирането на стари глоби след вливането на Агенцията за държавни вземания в началото на тази година.

С промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски, задължително се проверява за неплатени глоби. Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи – например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и много други, отбелязват от НАП.

Онези граждани с най-много неплатени глоби към различни институции след март 2010 г. ще бъдат поканени по телефона за доброволно изпълнение.

От агенцията припомнят, че глобите, наложени на граждани от различни институции, се плащат в установените от закона срокове пред съответния държавен орган. Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател – например КАТ.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?