Данъчните само взимат: На НАП не й се дава лев обезщетение за теча на данни

Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) не желае да плати 1 лв. обезщетение на русенски бизнесмен заради изтичането на личните му данни при хакването на сървърите на агенцията миналото лято. Това става ясно от дело, заведено пред Върховния административен съд. Чрез него данъчните се опитват да обърнат дело, по което са осъдени от административния съд в Русе. Там местният бизнесмен и собственик на няколко дружества Свилен Максимов печели процес по Закона за отговорноста на държавата и общините за вреди. Приходната агенция е осъдена на символичната сума от 1 лв. Дали заради принципа, че данъчните само взимат, но не дават или от имиджова гледна точка НАП отказва да плати. Агенцията очевидно се опитва да защитава принципна позиция, че няма вина не само по това, но и по други подобни дела.

Безспорно

Решението по делото пред русенския съд е постановено на 20 август. С него съдия Йълдъз Агуш приема, че са установени безспорно няколко факта. Първо, пробив в информационната система на НАП е имало. Вследствие на него са изтекли личните данни на няколко милиона българи. Второ, гафът не би станал, ако данъчните бяха предприели адекватни мерки за защита. И трето, Максимов е понесъл неимуществени вреди от теча на данни. Пред съда свидетели разказват, че той е бил много притеснен, тъй като в публичното пространство се появили имената му, ЕГН-то му, данъчните му декларации за три години, финансови отчети за други три години, както и други данни.

Максимов се притеснявал, че някои може да злоупотреби с данните му, да смени собствеността на фирмите му или да източи банковите му сметки. Сменил личната си карта и вписания в документа адрес, тревожел се, че ако нещо стане със сметките на дружествата, няма да може да плаща заплати.

В резултат на тези притеснения правел ежедневни проверки в НАП, за да установи дали не е злоупотребено с личните му данни. Свидетелят Р., служител в дружеството на ищеца, заемащ длъжността касиер – счетоводител, установява, че ищецът е бил силно притеснен, когато е узнал конкретните му лични данни, които са изтекли от базата данни на НАП.

Проверявали са ежедневно банковите сметки на дружествата, за да се установи дали няма нерегламентирани движения по тях, пише в съдебното решение.

Бездействие

В случая има бездействие от страна на НАП, установява съдията. Според нея самият факт, че се стигнало до пробив значи, че системата не е била достатъчно добре защитена. Аргументите на данъчните, че са предприели действия след теча на информация, са отхвърлени.

"При условие че системата беше ефективно и надеждно защитена, то не би се стигнало до пробива ѝ, довел до разкриване на личните данни на ищеца. НАП е следвало да гарантира запазване и предотвратяване на изтичането на личните данни на ищеца", пише съдията.

В крайна сметка тя осъжда данъчните да платят символичното обезщетение, както и съдебни разноски от 840 лв. И 1 лв. обаче се е видял прекалено много на НАП. Те са обжалвали делото пред Върховния административен съд. Заседание по него е насрочено за март догодина.

Хакери

За пробива в НАП полицията и прокуратурата арестуваха 20-годишния тогава компютърен специалист Кристиян Бойков, както и Иван Тодоров – шеф на фирмата "ТАД-Груп", в която работеше младият мъж. Третият обвиняем по това дело е търговският директор на фирмата Георги Янков.

Тезата на разследващите е, че дружеството, занимаващо се с киберзащита, е изнудвало потенциални клиенти като е разбивало базите им с данни, за да ги принуди да си платят за услугите им. На Бойков бяха повдигнати обвинения за тероризъм чрез компютърно престъпление, а на Тодоров - за подбудителство. Впоследствие обвинението бе преквалифицирано и собственикът на фирмата бе привлечен като ръководител на престъпна група. След няколко месеца в ареста бизнесменът бе освободен.

Още в началото на разследването прокурорите излязоха с абсурдното твърдение, че хакерите се опитали да пробият сървъра, който управлява поливната система пред Народното събрание, за да опръскат чуждестранни делегации с високопоставени гости и така да дестабилизират политическата система.

Месеци наред прокураутрата не е съобщавала нищо за движението на това разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?