Данъчните се престарали със запорите на Арабаджиеви

Съдът отмени блокирането на 16 млн. лв. заради задължения от 642 хил. лв.

Данъчните се престарали със запорите на Арабаджиеви

 Данъчните са наложили несъразмерно големи запори на бизнес фамилията Ветко и Маринела Арабаджиеви заради задълженията им към хазната. Това става ясно от решение на административния съд в Пловдив, с което запорите се отменят изцяло.

Става дума за т.нар. предварителни обезпечителни мерки, с които от НАП се застраховат, че длъжникът няма да разпродаде имуществото и ще има от какво да съберат вземанията си. На Арабаджиеви, които се издирват от Интерпол заради дело на спецпрокуратурата, е извършена ревизия миналия септември. Тя е показала, че за периода 1 януари 2012 г. - 31 август 2018 г. те дължат на хазната 606 600 лв. и 39 398.91 лв. лихва или общо 642 998 лв. В края на октомври старши публичен изпълнител към НАП-Пловдив им налага обезпечителни мерки – запор и възбрани върху имоти. Проблемът е, че става дума за активи за около 16 млн. лв. Наложени са възбрани върху хотели и други имоти, запори на банкови сметки и суми, държани в трезори.

Публичният изпълнител на НАП се е престарал, става ясно от съдебното решение. "На практика с такова искане публичният изпълнител не е бил сезиран и такива задължения не се очаква да бъдат определени в хода на ревизионното производство. Настоящите очаквани задължения са посочени от органа по приходите и те са в размер на 606 600 лв., в която връзка са и предприетите пред публичния изпълнител действия по обезпечаване. Никога и по никакъв повод не е поискано да се предприемат постъпки и за други, в повече от очакваните, публични задължения да се налага обезпечение, а е поискано само за установеното до момента", пише в него.

Обезпечителните мерки са отменени изцяло, а материалите са върнати на НАП за ново произнасяне.

Данъчните проверки срещу Арабаджиеви започнаха след прокурорска акция в хотелите им миналия септември. Тогава бяха арестувани техни служители, както и синът им Вълчо, който все още е в ареста с обвинения за пране на пари. Родителите му все още се издирват. По време на акцията те не бяха в България, а прокуратурата твърдеше, че са във Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от България