Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Данъчните ще проверяват 264 души на висши държавни длъжности

0 коментара
Данъчните ще проверяват 264 души на висши държавни длъжности

Националната агенция по приходите(НАП) ще извърши проверки на 264 души, заемащи висши държавни длъжности, съобщиха от агенцията.

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов призовава всички тези лица да изразят писмено съгласието си да бъдат оповестени данните от техните проверки.

Сметната палата е установила, че тези лица не са декларирали някакво имущество в декларациите, изисквани от Закона за публичност на имущество на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Пропуските са най-разнообразни - от необявени покупки на леки автомобили на съпрузи и съпруги, до недекларирани хонорари, парцели и апартаменти.

Инспекциите ще обхванат не само необявеното имущество, но и всички приходи и разходи на проверяваните и техните съпрузи и съпруги, ще се изследва и това дали официално обявените им доходи съответстват на семейното имущество. Средният срок за една подобна проверка е 3 месеца.

Според данъчните закони ако се установи несъответствие на доходи и имущество, инспекторите на НАП начисляват пълния размер на укрития данък заедно с лихвите. При открити данни за данъчно престъпление, материалите се предават на прокуратурата. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години и
конфискация на цялото или част от имуществото на лице, което е укрило данъци в особено големи размери.

От приходното ведомство обаче уточняват, че не всяко нарушение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности е и данъчно нарушение. Покупката на лека кола от съпруг или съпруга сама по себе си не е данъчна простъпка, допълват още от НАП.

В петък Сметната палата публикува списък с имената на 264 лица, заемащи публични длъжности, в чиито декларации има несъответствия между декларираното имущество и реално притежаваното за 2009 г.. Сред тях най-много са представители на местната власт и магистрати.

Четирима са депутатите, които трябва да внесат допълнителни данни в декларациите си.

Зам.-председателят на парламента Павел Шопов ("Атака") не е декларирал доходи в размер на 42 245 лв. от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Геновева Алексиева от ГЕРБ, чието име преди време нашумя покрай лобистки скандал, не е декларирала придобити дялове на съпруга в новоучредено дружество "СИАЛ 271" ЕООД, гр. София.

Силвия Хубенова от ГЕРБ не е декларирала, че съпругът ѝ е взел на лизинг автомобил "Нисан Кашкай". Депутатът от ДПС Митхат Табаков не е декларирал придобиване чрез съдебно-разделителен протокол на 1/2 от нива с площ 5.126 дка в с.Черник, общ. Дулово.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев не е съобщил, че съпругата му има дялове в "Енерджи съплайн грийн" ЕООД. Илия Баташки от БСП пък не е декларирал, че съпругата му има дялове в "Карасура" ООД, гр. Чирпан, в "М и М ТУРС" ООД и "Теолина 2008" ООД - гр. Пловдив.

Бившият финансов министър и дългогодишен зам.-председател на НДСВ Милен Велчев не е обявил закупени от съпругата му дялове в "Грийн пауър проджектс" ООД, гр.София. Секретарят на НДСВ и член на ръководството на партията Илчо Дуганов не е декларирал, че жена му е купила от община в гр. Средец широколистна гора.

Бившият председател на групата на НДСВ Пламен Моллов е пропуснал да декларира закупуването на две паркоместа в София с обща площ 87 кв. м., от които застроени 40 кв. м.

Валентина Сандова Симеонова - зам.-министър на труда и социалната политика. Не е декларирала, че съпругът ѝ е придобил дялове от новоучредено дружество "Вал консулт" ЕООД със седалище в София.

Синът на бившия мюфтия – Недим Хаджинедим Генджев, който доскоро беше в комисията за финансов надзор, не е съобщил в декларацията си за напускане, че съпругата му има апартамент от 96 кв.м. в София, купен през 2004 г.

Сметната палата констатира нарушения при 26 съдии, 22-ма прокурори и 11 следователи.

Доходи и сделки на съпрузите си не са декларирали и членовете на Висшия съдебен съвет Марияна Дундова (над 11 хил. лв.) и Стефан Петров (дялове в дружество).

Борис Балев от софийската градска прокуратура не е обявил част от нива в троянско. Людмил Петров от Върховната касационна прокуратура също не е съобщил, че се е сдобил с 5 дка. Следователят по делото за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски – Веселин Мартински не е декларирал автомобил, купен на старо.

Новият шеф на окръжния съд в Благоевград Катя Бельова не е обявила собственост във фирма на съпруга си. Съдията от ВКС Надежда Зекова не е вписала 9000 лв. доходи от наем.

Сред представителите на местната власт несъответствия има при 17 кметове (включително районни), 47 зам.-кметове и 19 председатели на общински съвети. Нарушенията и при тях също са основно недекларирани имоти или доходи на членове от семейството.

Кметът на Иваново Данка Матеева не е декларирала имоти на съпруга си – общо 67 дка, както и доходи от "непреработена земеделска и животинска продукция" за 1.894 млн. лв.

Кметът на Девня Атанас Кузев не е обявил осоло 15 000 лв. доходи на съпругата си. Зам.-кметът на Русе Атила Минев не е декларирал придобито от съпругата му помещение в града. Кметът на Свиленград Георги Манолов не е съобщил, че е дал като обезпечение на юридическо лице имот с площ 330 кв.м. с построена жилищна сграда.

Кметът на Севлиево Йордан Стойков не е обявил, че е закупил поземлен имот 498 дка.

Зам.-кметът на София от район Панчарево Иванка Русева не е декларирала два семейни автомобила както и участие на съпруга си в новоучредено дружество "Архитектурно студио Бояна" ЕООД. Председателят на Общинския съвет в Девин Карамфил Каров не е декларирал ипотека върху апартамент около 180 кв.м. и имот с площ 1600 кв.м. с бензиностанция и газстанция в града.

Областният управител на Софийска област Красимир Живков не е декларирал паркомясто в Поморие, а областният на Търговище Митко Стайков – за закупени от съпругата му дялове в "Емимаркет" - Омуртаг.

Шефката на Софийската здравна каса Мариета Йотинска не е обявила за участие на съпруга си в "Макстар трейд", а шефката на здравната каса в Хасково Павлина Стоянова Куюмджиева – Михайлова е пропускала 13 хил. лв от стопанска дейност на съпруга си. Зам.-шефката на на ДНСК  Милка Гечева също не е обявила доходите на съпруга си в размер на 10 хил лв.

Изпълнителният директор на Железопътна администрация Симеон Ананиев не е обявил данни за притежавани от съпругата му дялове в ЛИХВА.БГ, а зам.- омбудсманът Яшар Хаджимустафа не е включил в декларацията си стар автомобил.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов не е обявил два апартамента в София и употребяван автомобил.

Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов не е декларирал 32 411 лв. доходи от друга стопанска дейност, въпреки че е имал това задължение като член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.