Данъчните ще проверяват за продажби на имоти на занижени цени

Данъчните ще проверяват за продажби на имоти на занижени цени

Ревизии и проверки в сектора на строителството планира през тази година Националната агенция за приходите. Целта е да се намалят рисковете от неотчитане и недеклариране на приходи в сектора.

Според анализ на приходната агенция средно на година бюджетът губи по 43 млн. лв. от това, че инвеститори и строители на имоти ги продават на официална цена, която е под себестойността. Така те намаляват постъпленията си и плащат по-малко данъци. Според приходната администрация за периода на строителния бум държавата е била ощетява с 400 млн. лв. всяка година от неотчитане на приходите от строителство и продажба на имоти. Рискови били 63% от формите в бранша или над 8000 дружества. В момента като рискови се определят два пъти по-малко фирми, но не защото останалите са изрядни, а защото в кризата секторът се е свил.

От НАП напомнят, че по закон имат право да развалят сделки, ако се докаже, че те са направени на занижени цени.

Данъчните ще следят и за правилното отчитане на разходите за труд и материали в строителния бранш. От НАП отчита, че масово работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалните им размери и така се плащат по-малко данъци върху доходите и осигуровки.

Приходната агенция припомня, че през последните две години са направени над 200 ревизии ревизии на рискови фирми. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях – 68%, са за ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес