Данъчните снимат от хеликоптер имения край София

Данъчните снимат от хеликоптер имения край София

Националната агенция за приходите е заснела от правителствен хеликоптер на Авиоотряд 28 недвижимите имоти в южните квартали на София, съобщиха от агенцията в петък.

Луксозни имоти в кварталите "Панчарево", "Драгалевци", "Симеоново", "Бояна", "Бистрица" и "Княжево" са документирани, за да се проследи има ли съответствие между имуществото и доходите на техните собственици. Преди това инспектори на НАП са направили оглед на "визуално скъпите имоти".

Данъчните подозират, че някои от къщите изобщо не са декларирани в общината и за тях не се плащат данъци и такса смет. Необявяването на имотите прави невъзможно установяването по документи, че съществуват. Така не може да се изследва имущественото състояние на собствениците, аргументират акцията си от приходната агенция.

Предстои служителите да предадат събраната информация на Столичната община, за да се провери дали са спазени строителните изисквания и дали имотите са декларирани.

Едновременно с това започва проверка за действителните параметри на луксозните имоти, оценка на пазарната им стойност и проверка на официално обявените доходи на собствениците им.

В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ над 2000 квадратни метра, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища и много други скъпи подобрения.

По данни на НАП множеството от луксозни къщи са собственост на фирми и формално са обявени като офиси, въпреки че се използват само за жилищни нужди. При строежа им фирмите са ползвали данъчен кредит, който не се полага, ако имотът се използва за живеене.

Собствениците на скъпи имоти, които не могат да докажат достатъчен официален доход, ще бъдат подложени на ревизии. Необявеният доход ще бъде обложен заедно с дължимите лихви, случаите на данъчни престъпления ще бъдат незабавно предадени на прокуратурата.

Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.

"Нека да стане ясно, че за НАП не всеки собственик на луксозен имот е престъпник. Няма нищо лошо човек да разполага със скъпа къща. Единственото, което ни интересува, е тези хора да са декларирали реалните си доходи и да са платили данъците върху тях", заяви по повод на проверките изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран от пресцентъра на агенцията.

Това е поредната шумна и зрелищна акция на Националната агенция за приходи. Тя обяви, че проверява притежателите на луксозни коли, яхти и имоти. Започна проверка срещу шоумени, водещи фолк, поп и рок звезди. Текат проверки и за доходите на футболисти, след като се установи, че има огромна разлика между официалните заплати, които клубовете им изплащат, и реалните пари, които те получават. Проверяват се футболни съдии.

За резултата от тези проверки коментарите на данъчните са по-скоро сдържани. Според тях проверките имат дисциплиниращ ефект и редица проверени са се издължили или са сключили споразумения за разсрочено издължаване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?