Данъчните търсят 33-ма фискални агенти

Данъчните търсят 33-ма фискални агенти

Национална агенция за приходите (НАП) търси 33-ма служители за звеното "Фискален контрол", съобщиха от агенцията.

Обявени са конкурси за длъжността "инспектор по приходите", от които 28 са за отдел "Оперативни дейности" в София, а 5 за Граничен контролно-пропускателен пункт "Кулата". Те ще работят в екипи и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна, посочват от НАП.

Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания умения. Допуснатите до втория етап ще преминат през интервю.

Работата на инспекторите във фискалното звено ще бъде свързана с физически и документален контрол на стоки с висок фискален риск. Това са предимно бързооборотни стоки, които най-често се използват в схеми за данъчни измами и укриване на данъци и са идентифицирани от приходната администрация като рискови като плодове, зеленчуци, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, захар, брашно и др. Горивата също са стоки с висок фискален риск.

Фискалните агенти ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика.

Служителите в звеното ще бъдат обезпечени с транспортни средства и техническо оборудване за изпълнение на функциите си.

Фискалните агенти ще извършват и оперативни проверки на търговските обекти в страната, като ще следят за издаването на касови бележки и коректното отчитане на оборотите в магазините.

Кандидатите могат да подадат документи до 15 ноември, включително, лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно-оригинал, на някой от посочените в обявите адреси.

Работата на фискалните агенти е рискова. В края на 2017 г. беше убит началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов.Въпреки заканите на премиера Бойко Борисов за разкриване на тежкото престъпление, според годишния доклад на МВР това е единственото неразкрито умишлено убийство за миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?