Данъчните тръгват на проверки нощем и в почивните дни

Данъчните тръгват на проверки нощем и в почивните дни

Инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) тръгват на засилени проверки за издаване на касови бележки след 17.30 часа в делнични дни, нощем, в празничните и почивни дни, съобщиха от приходната администрация. Причината е, че надвечер и в почивните дни декларираните обороти на търговските обекти значително спадали.

Проверките по Черноморието през лятото също потвърдили, че има случаи, в които спазването на изискването за издаване на касови бележки рязко намалява в часовете, различни от официалното работно време на НАП.

От приходната агенция допълват, че едновременно с промяната в работния режим на инспекторите, към екипите, извършващи проверки, се присъединяват и стотици служители на приходната администрация, които по принцип не се занимават с инспекции, а обслужват клиенти или събират просрочени дългове. По този начин контролният капацитет на ведомството се увеличава значително, позволявайки по-пълно и всеобхватно наблюдение на търговската дейност, добавиха от НАП.

При проверките си инспекторите следят основно за издаването на касови бележки и съответствието на парите в касите на търговците с отчетеното на фискалните устройства.

Приходната администрация припомня още, че тази година за пръв път беше въведено и запечатването на обекти за данъчни нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?