Данъчните в Италия ловят данъчни измамници и в големите курорти

Италианските данъчни власти са запланували лов на данъчни измамници във водещи италиански летни курорти като Таормина на остров Сицилия,  Коста Смералда на остров Сардиния и Капри в Неаполския залив, съобщават италиански всекидневници. Проверките ще последват особено успешна акция на данъчните и на италианската Финансова гвардия срещу данъчни измамници, извършена на Коледа в зимния курорт Кортина д'Ампецо, известен като Перлата на Доломитите.

Там бяха проверени не само местни ресторанти и магазини, но и гостите, повечето от които шофиращи скъпи коли като Ламборгини и Мазерати. Проверката установи епидемични мащаби на корупцията в курорта.

Като цяло стратегията на проверки из курортите се вписва в стратегията на новото правителство на Марио Монти и се различава драматично от подхода на Силвио Берлускони, който през трите си премиерски мандата беше склонен да прощава на данъчните измамници.

Ловът на данъчни измамници цели да върне доверието на пазарите в изпадналата в стагнация италианска икономика и да намали нивата на дълга на Италия, възлизащ на 1,9 трилиона евро.

В петък данъчните публикуваха любопитни статистики за данъчните измами.  Те показват, че измежду италианците, деклариращи годишен доход от 20 000 евро, 188 000 притежават спортни коли, като Ферари, Мазерати, Порше или Ламборгини, а 42 000 имат яхти. 518 италианци, твърдящи, че взимат на година само 20 000 евро, имат свои собствени самолети или хеликоптери. Някои от притежаваните спортни возила на тези претендиращи за бедност хора струват 200 000 евро.

Хиляди в Италия годишно декларират доходи като на обикновен работник  и пенсионер, за да могат после с леко сърце да се качат на скъпите си спортни возила и да отскочат до най-близкото пристанище, откъдето да се отправят зад граница на борда на скъпите си яхти.

От 12-те милиона италианци, които твърдят, че получават по 50 000 евро на година, 217 000 също карат мощни и скъпи спортни коли, 26 000 имат яхти, а 600 се придвижват с частни хеликоптери или самолети.

Според италианските данъчни власти годишно от данъчни измами и укрити налози Италия губи 275 милиарда евро. Това е много повече от сумата от 20-30 милиарда евро, която правителството на Марио Монти иска да събира на година чрез строги бюджетни икономии.

При операцията в Кортина по Коледа данъчните заловиха 42 собственици на Мазерати и на други скъпи коли, декларирали доходи под 30 000 евро на година.

Споделяне

Още от Европа