Данъчните вдигнаха четири пъти оборота на големи софийски барове

Петте от най-големите столични пиано барове са били поставени под данъчно наблюдение през изминалия уикенд, вследствие на което са отчели четири пъти по-високи обороти, съобщиха в четвъртък от Националната агенция за приходите (НАП).

Проверките са продължение на акцията от предишната седмица, когато във фокуса са били фолкзаведенията, посочват от НАП. В присъствието на инспекторите от приходната агенция през петъчната и съботна вечер пиано баровете отчитат общо с 3.7 пъти по-високи обороти, отколкото в същите два дни предишните седмици.

В петък пред данъчните един от баровете е реализирал приходи от 2000 лева. Седмица по-рано, отново в петък, отчетите от фискалния му апарат показват общ оборот от 360 лв. Данъчните обещават откритите наблюдения в тези заведения да продължат и през следващите седмици.

По време на проверките инспекторите от НАП са имали за цел да проследят как се отчитат приходите от вход, както и да наблюдават открито всеки касов апарат в заведенията. Паралелно с това се е проверявало дали работещите в заведенията имат трудови договори, на какви суми се осигуряват, внесени ли са дължимите осигурителни вноски.

След началото на активния туристически сезон в зимните курорти, заведенията и търговските обекти там също ще бъдат проверявани, съобщават от приходната агенция.

От НАП припомнят, че проверките на нощни заведения са резултат от анализ на риска, извършен в приходната агенция, който сочи, че 88 процента от всички дискотеки и развлекателни заведения в страната укриват част или целия си оборот.

Потенциалната щета за фиска от неплатени данъци от такива обекти възлиза на 12 млн. лв. годишно според оценките на НАП.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?