Данъчните започнаха проверки за новите касови апарати

Над 135 000 фискални устройства и принтери съответстват на изискванията на наредбата

Данъчните започнаха проверки за новите касови апарати

Данъчните започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

От понеделник всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продажбите до края на септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила, припомнят от НАП.

Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП. То е достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП, чиято голяма награда е 50 000 лв.

До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания на наредбата. Броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, посочват от НАП.

"Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите", коментира Спас Шишков, директор на "Фискален контрол" в НАП.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?