"Данъчният човек" на пловдивския бизнесмен Георги Гергов стана зам.-шеф на НАП

Георги Търновалийски

Георги Търновалийски е новият заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от агенцията в четвъртък.

Със заповед от сряда на финансовия министър Петър Чобанов Търновалийски оглавява ресора "Събиране", в който влизат дирекциите "Събиране", "Интрастат", "Централното звено за връзка" и "Държавни вземания".

В справката се напомня, че Търновалийски е дългогодишен служител на НАП Пловдив. Заемал е длъжности от инспектор по приходите до директор на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в периода от 2006 до август 2009 г. За известно време в този период той оглавяваше и НАП - Пловдив. Търновалийски е общински съветник в Пловдив, бе кандидат за кмет на града на последните местни избори.

Новият зам.-шеф на приходната агенция се сочи като близък до пловдивския бизнесмен и лидер на местната организация на БСП Георги Гергов. Преди да стане държавен данъчен служител, той е бил счетоводител на Гергов, станал известен със сделките си с безчислени имоти в Пловдив и с "пълзящото" приватизиране на Пловдивския панаир.

За близостта на Търновалийски с Гергов говори и фактът, че съпругата му Паулина Търновалийска, която е счетоводител по професия, първо бе в борда на директорите на Пловдивския панаир, а след това оглави телевизионния канал на Гергов Нова българска телевизия.

През 2009 г. прокуратурата прекрати разследване срещу Георги Гергов по сигнал на тогавашния депутат от РЗС Яне Янев и на колегата му Димитър Абаджиев за незаконни сделки за придобиване на имоти в Пловдив и приватизацията на панаира. В сигнала се намесваше и името на Търновалийски, който като данъчен служител е прикривал далаверите на Гергов.

От началото на октомври приходната агенция има и нов главен секретар. Това е Гавраил Забуртов, който изпълняваше същата функция в НАП от 2003 до 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес