Данъчният кредит е положителна стъпка за филмопроизводството в България

Данъчният кредит е положителна стъпка за филмопроизводството в България

След като прочетох констатациите и впечатленията на г-жа Антония Ковачева ("Скрита картинка?" от 21 февруари т. г. ) от представянето на БУФО на филмовия фестивал в Берлин, в мен остана въпросът: Защо в българското общество се насаждат негативни нагласи към законови промени, които имат единствената цел да помогнат на българското кино?

Думите на г-жа Ковачева създават впечатление, че едва ли не е било срамно БУФО да представи продукцията си на "Берлинале", където компанията е потърсила колегиалните съвети за обсъжданото въвеждане на данъчния кредит в Закона за филмовото изкуство.

Идеята за данъчен кредит е част от предложенията в законопроект, който бе внесен в парламента по искане на български режисьори, продуценти и други професионалисти от бранша. Предложенията регламентират правилата за данъчния кредит при производство на филмова и тв продукция и именно тези промени създадоха надежди и очаквания за положително развитие на много проблеми в сферата на киноиндустрията.

За първи път в новата си история българските кино и тв гилдии, както и български и чуждестранни кинокомпании се обединиха около идеята, че посредством диалог и разумно разбирателство трябва да работят заедно за приемането на

разумно решение за насърчаване на българската филмова индустрия.

По своята същност подготвяните промени в ЗФИ бяха подкрепени от български и чуждестранни кинокомпании, които от дълги години работят в България. Естеството на промените не беше оспорвано от творческите гилдии на българските актьори, режисьори, продуценти и оператори. Те всички са единодушни, че държавата трябва да помогне на киноиндустрията в условията на криза, за да не остане България на последно място в ЕС.

В периода от 2001 до 2008 г. интересът на независимите продуценти и филмови студия към работа в България растеше непрекъснато. Този статут на привлекателна дестинация за произвоство на кино, обаче, е поставен под въпрос. Въведеният в Унгария данъчен кредит от 25% вече привлича много от продуцентите, които доскоро снимаха продукциите си в България. В САЩ в щати като Луизиана въвеждането на такъв данъчен кредит стимулира стотици филмови продуценти да останат в страната си, вместо да търсят реализация на продукциите си извън нея.

Обмисляните промени в Закона за филмовото изкуство ще донесат само ползи на българската икономика, както и ще спомогнат за възраждането на българското филмопроизводство. Промените са нов стимул в българското законодателство в сферата на филмовата индустрия - стимул, който ще донесе милиони евро в държавния бюджет, и ще разкрие хиляди нови работни места в условията на криза.

Какво се случва с филмовите продукции в момента?

Държави като Унгария, Чехия, Италия, Испания, Германия и Франция привличат все повече от чуждестранните компании, които доскоро снимаха в България. Основната причина за това е, че с цел привличането на чужди продукции в тези страни отдавна е въведена системата на данъчния кредит (или друг вид държавно субсидиране).

В момента нашата съседка Румъния създава цяла система от данъчни облекчения и насърчения за родното кино. Данъчният кредит е въведен дори в Грузия.

Липсата на този стимул за производство на кино в България е причината за загуба на стотици потенциални продукции, които иначе биха дошли да снимат в България. В момента много български актьори, режисьори и продуценти емигрираха във филмови студия в САЩ в щати като Луизиана, където данъчната отстъпка е 35%.

Ако България не реагира, не достигне европейското законодателство и не се поучи от опита на другите европейски страни, рискува да загуби не само настоящите филмови компании в България, но и десетки милиони евро приходи в икономиката на страната. Хиляди български филмови техници и помощен персонал ще останат без работа, да не говорим за работници в стотиците фирми-подизпълнителки (строители на декори, наем на терени, кетъринг,), които биват наемани за снимките на всеки филм. Официалната статистика сочи, че развитието на филмовата индустрия неминуемо води и до нарастване на приходите от туризъм.

Твърде стара истина е, че България е сред страните с благоприятна данъчна среда и ставките са едни от най-добрите в целия ЕС. Фактът, че България е шампион по ниски данъци в Европейския съюз, както и това, че се обсъжда въвеждането на данъчен стимул за производството на кино, са от изключителна важност за филмови компании, които обмислят да похарчат милиони евро в една страна, за да заснемат филм.

През 2009 година снимането на чужди филмови продукции в България донесе чиста печалба на държавния бюджет от около 30 милиона евро. От друга страна, българските филми и копродукциите допринесоха само за малък процент от тази сума. В Унгария, например, където след въвеждането на облекченията за филмопроизводството националното кино претърпя възраждане вследствие на въвеждането на данъчния кредит – страната привлече изключително много европейски и американски продуценти (пример за това е Джордж Лукас, който само с една мегапродукция донесе печалба от 300 милиона в унгарската икономика).

Следвайки добрия опит, българското правителство също може да стимулира кинопроизводството у нас, което пък ще създаде хиляди работни места, ще насърчи цялата икономика и ще увеличи приходите ѝ с между 5 и 400 милиона евро на година.

Ние с вас сме един отбор и би трябвало да работим за една кауза – по-доброто бъдеще за българското кино, разкриването на работни места в сектора, и привличането на чиста печалба за страната. Обратното би било национално предателство и защита на неясни лични интереси.

Защо въвеждането на данъчния кредит е положително за България?

- Промените нямат отношение към създаването на фонд "Българско кино”, те са вид допълнително и независимо подпомагане за киноиндустрията.

- Системата на данъчния кредит не утежнява държавния бюджет, тъй като не тегли пари от него, а само внася.

- Промените стимулират разкриването на работни места и привличането на чужди инвеститори, което е жизненоважно в условията на криза.

- Системата на данъчния кредит е взаимствана от добрите практики, въведени в европейски страни; които отдавна са превърнали киноиндустриите си в сектори с национално значение.

_________________________

* БУФО - Bulgarian United Film Organization - американска компания за производство на филми със седалище в България

Споделяне

Още по темата

Още от